The Style Edit

Utmaning: 10 dagar av modeminimalism

 

Föreställ dig följande scenario: det är morgon, du har just ätit frukost och det är dags att välja kläder för dagen. Du öppnar garderobsdörrarna och möts av en mjuk lavendeldoft, rena hyllor och perfekt vikta tröjor. Dina nyputsade skor står på rad och på galgar hänger dina favoritplagg – färgkoordinerade förstås – som alla sitter som en smäck. Alla plagg är noga utvalda och går att kombinera med varandra. Inte? Följ mina tips och drömmen blir snart verklighet!

Dag 1: Definiera din personliga stil. 
Vem är du – och vem vill du vara? De två grundfrågorna utgår jag alltid från när jag agerar personal shopper. Vem är du – hur ser din livsstil ut, vad har du för budget, behöver du praktiska kläder som funkar för ett hektiskt småbarnsliv eller jobbar du på en arbetsplats med dresscode? Vem vill du vara – vad vill du utstråla med din stil och vilken känsla vill du åstadkomma? Att hitta en realistisk variant av din drömgarderob – däri ligger utmaningen!

Dag 2: Rensa garderoben.
Genom att rensa ut får du överblick över vad du har, vad som behöver göras av med och vad du ska behålla. Passa på att städa garderoben samtidigt.

Dag 3: Skapa en Capsule Wardrobe.
I en Capsule Wardrobe ingår ett utvalt antal plagg där en hel säsongs outfits ska skapas utifrån endast dessa plagg. Syftet är att skapa en minimalistisk och användbar säsongsgarderob med noga utvalda favoriter.

Tips: Det finns inga regler hur en capsule wardrobe ska se ut, mer än att den ska vara användbar. Glöm vita skjortor och blå jeans om det inte är typen av kläder du brukar ha på dig – din bas är din bas.

Dag 4: Tvätta, stryk, steama och vik.
Det är dags att ge plaggen som får stanna lite extra kärlek. Genom att ta hand om plaggen ökas deras livslängd och garderoben känns ny och fin igen.

Dag 5: Städa ur din väska.
Hand upp alla som hittade fjorton bortglömda hårsnoddar och lösa tuggummin!

Dag 6: Sy, skänk och släng.
När du väl bestämt vilka plagg som får stanna, gå till skräddaren med de plagg som behöver sys om, låt skomakaren fräscha upp dina skor och lämna det du rensat ut till välgörenhet.

Dag 7: Leta inspiration. 
Första veckan är över och du har bra koll på din garderob. Det är dags att tänka framåt. Leta inspiration och spara inspirerande bilder i en mapp – helst en digital sådan, t.ex. på Pinterest eller Instagram.

Dag 8: Rensa dina sociala medier.
Avfölj alla konton som inte inspirerar dig längre. Var hård!

Dag 9: Gör en kalkyl.
Se över alla dina kläd- och accessoarköp det senaste året. Gör en budget för kommande månader och sätt en gräns på hur mycket pengar du får spendera. Ska du spara och göra några större köp, eller ge dig själv en “månadspeng”?

Dag 10: Blicka framåt.
Nu vet du hur din nya garderob ser ut. Det är dags att blicka framåt! Skriv en lista på de plagg du behöver komplettera garderoben med och gör en shoppingplan. Det är alltid bättre att sprida ut köpen – risken finns annars att du spontanköper plagg du inte kommer gilla om några månader. Ett annat tips är att hålla koll på reorna och planera efter det – en vinterjacka köps smartast på sommaren på rean.

Lycka till!

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *