The Style Edit

Shoppa smart på Asos

 

Jag fick en fråga i frågestunden som löd: “Brukar du handla på Asos? Vill du lägga upp nån sorts guide till hur man handlar där isf? Är inte så hemma på utländska sajter.” Jag har handlat några gånger på Asos och en hel del av mina favoritaffärer är utländska webshoppar. Men hur handlar man på nätet? Att bli lurad eller bli av med pengar är ju mardrömmen! Idag delar jag med mig av mina bästa tips.

 

Inom eller utanför EU?
Om du handlar från ett land som är med i EU behöver du aldrig bekymra dig om tull, moms eller extra avgifter. I och med Brexit kommer du snart troligtvis behöva betala tull om du shoppar från Storbritannien (där många webshoppar har sin bas, däribland Asos) men än så länge är det tullfritt som gäller. Om du shoppar från USA ska du alltid räkna med tull och moms. Tullverket har en bra guide du hittar här.

 

Frakt och retur
Priset som står bredvid plagget på Asos är priset du betalar, men det tillkommer nästan alltid frakt. Kolla alltid upp fraktkostnad innan du handlar! Asos brukar ibland ha gratis frakt, annars ligger den på ca 60 kr för vanlig frakt, 120 kr för expressfrakt. Dubbelkolla också alltid returavgifter, alltså hur mycket det kostar att lämna tillbaka plagget. Asos har just nu gratis returer till Sverige – himla bra.

 

Vilken storlek ska jag ta!?
Asos storlekar är något små och jag går alltid upp en storlek om jag shoppar från deras egna märken, Asos White till exempel. Men eftersom Asos har en massa märken, spanska, franska, amerikanska och så vidare, måste du kolla upp storlekarna var för sig. Asos har en storleksguide där märket skriver ut mått på alla plagg. Det är dessa mått du ska kolla på, så fram med måttbandet och mät dig själv! Här hittar du också en smart storlekskonverterare. Är du osäker, gå alltid upp en storlek. Det går alltid att sy in plagg! Det finns plagg jag aldrig skulle köpa online just av storlekssvårigheter: kavajer och ytterplagg (som behöver sitta perfekt i axeln) samt jeans.

 

Valuta och betalning
Ha koll på hur valutorna ligger för att spara pengar. Just nu är pundet lågt så att shoppa på Asos är extra billigt! Vill du inte handla med bankkortet erbjuder internetbankerna särskilda e-kort. Du kan också använda PayPal. Extra tips: betala alltid i pund på Asos, inte svenska kronor! Det sparar du en hel del på. Du kan välja valuta när du går in på sidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *