My style

Om att bara bära svart

 

Härom dagen fick jag en läsarkommentar från Kattis. Tack snälla för kommentaren! Kommentera mera: jag älskar att höra vad ni tycker och svarar gärna på frågor. Idag blir det en specialare. Eftersom jag tror att alla kan må bra av lite anti-bullshit ibland fick frågan och svaret bli ett eget inlägg.

 

Fråga.
Hej! Jag undrar hur du tänker kring bara svarta kläder och hår, hudton osv. Nu passar du i svart för din hy är perfekt, du har mörkt hår. Jag har inte perfekt hy, kall hudton och håret är mörkbrunt. Tycker du att alla kan bära svart oavsett? Snyggt är det ju! Kul att höra dina tankar!

 

Svar.
Tack snälla du, men vet du vad: jag har också en kall hudton och brunt hår. Och jag vill gärna tro att jag passar i svart för att jag älskar det och vill bära det, att det säger något om vem jag är, inte för att det matchar mina färger. För mig är svart den ultimata färgen. Jag har inte burit något annat sedan trettonårsåldern då jag precis hade haft en färgglad Håkan Hellström-popar-period med gröna halsdukar, rödbrunt hår och en känsla av “vad i helsike håller jag på med?”. Svart är jag, det gör livet enklare (tvättdag? No probs) och eleverna tror att jag är en häxa *score*.

 

Om vi snackar färglära är marinblått, mörkgrått och chokladbrunt mycket mjukare mot huden och jag vet for a fact att hela mitt ansikte lyser upp av vitt och ljusblått men det struntar jag i. Det finns så många knasiga stilråd därute som säger att “du som har långa ben ska undvika klackar..”, “du som har blablabla-hudton ska inte bära den och den färgen” och annat – ursäkta språket – bullshit. Jag minns en gång när jag testade på stilrådgivning och stylisten sa att “såna där kjolar är inte smickrande på dig, och svart blir så hårt mot din hudton”. FUCK OFF sa jag då.

Skulle vi lyssna på alla skammande stilråd om “smickrande” hit och “passar din kroppstyp” dit tror jag vi hade blivit deprimerade hela bunten. Vill du bära svart? Gör det. Passar du i svart? Skit samma, bär svart ändå.

15 Comments

 • Anna

  Hej,
  jag har ett problem som jag inte vet hur jag skall hantera.
  Jag uppskattar mode och speciellt handväskor. Jag tycker det är något så otroligt vackert med historien och skapandet. Därmed äger jag några lite finare väskor. Däremot vågar jag inte använda dom och de ligger bara och dammar i garderoben. Då mina vänner alltid frågar hur mycket det kostar, varför jag lägger så mycket pengar på dom och att de " aldrig skulle lägga som mycket pengar på en väska". En gång beskrev någon mig som " flickan med dom dyra väskorna". Jag gillar inte att prata om pengar och hatar att skryta. Det är inte det jag vill uppnå. Men nu vågar jag inte använda dom för att det känns som folk dömer mig.

 • Anette

  Anna: Go for it. Jag älskar att se kvinnor med dyra väskor på stan. Varför: därför att jag ser någon som vågat gilla sig själv tillräckligt mycket för att leva ut en dröm/önskan/intresse.

 • Embla

  Hej Karin med läsare!
  Jag testade de här jeansen från GT som du har lovordat och de satt helt OK på mej. Men så av en slump testade jag en liknande modell från Cubus som heter "Jegging Jane". De sitter helt fantastiskt om man som mig har rumpa, lite mage och markerad midja. Nu återstår att se hur de håller sig i passformen, men tips där ute till alla tjejer som letar efter tajta, snygga byxor.
  Kram!

 • :D

  Kommer ihåg när jag var 15 år, och köpte ett nytt svart linne, och min kompis sa "Varför måste du bara ha svarta kläder?". Jag svarade "Håll käften!", sen var det ingen som frågade längre. Haha. Har jätteljus hy också, så ser säkert ut som värsta gotharen när jag går omkring i helsvart, och med mörka sotade ögon. Men, helt okej för mig, svart är bästa färgen, och sotade ögon är skitsnyggt. Win win liksom.

 • (

  Till Anna: Svaret du fick från bloggaren är fantastiskt, och så rätt. Det där är inte vänner, de där är dömande människor som försöker förminska dig och dina val. Fuck them.

 • Josefine

  Jag har också använt de som heter Jegging Jane från Cubus. Tycker dock de har för låg midja (de åker ned på mig, men kan inte ha mindre storlek), blir stora fort och när jag sitter ner så viker sig kanten upptill, antagligen för att de blir lite slappa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *