The Style Edit

Syna sömmarna!

 

Annica kommenterade och frågade en så himla bra fråga, en fråga som jag tror många funderar över när det kommer till shopping. Frågan fick därför bli ett eget inlägg.

 

Fråga.
“Hej! Jag förstår ditt tänk och gillar verkligen idén om att bara ha plagg man älskar och inte spontanköpa massa krafs. Men min fråga är vilka märken du använder och vilka tyger plaggen är tillverkade av för att kunna leva så? När jag ser på mina älsklingskläder så syns det verkligen att de lever ett hårt liv. Noppor, missformning av upprepad tvätt och blankslitningar är åkommor vissa lider av. 🙁 Nu köper jag visserligen mycket av mina kläder på kedjor (Vero Moda,Vila,H&M osv.) men är det stor skillnad på hållbarhet om man köper “märkeskläder”? Och räcker det med att uppgradera sig till “Filippa K-nivå” (dvs märkeskläder men fortfarande inom acceptabel prisnivå) eller måste man upp på “YSL-nivån” (I wish!)för att kvalitén ska höjas avsevärt?”

 

Svar.
Dyrt är alltid bäst. Eller? Faktiskt inte! Märkeskläder betyder inte automatiskt toppenkvalitet. När det kommer till kläder av bra kvalitet gäller det att titta på sömnad, sömmar, tyger, ullkvalité och hantverk först, prislappen sen. Ofta finns det ett skäl till varför prislappen är så dyr – hantverket och materialen – men ibland lägger märkena på tusenlappar för att plaggen är populära och trendiga.

 

Min garderob är en mix av bland annat H&M, SoftGoat, Ted Baker, Zara, Mulberry och Louis Vuitton. Högt och lågt. Genom ett flerårigt klädintresse har jag lärt mig vilka tyger som funkar, hur exakt jag tar hand om dem och tvättar dem och framförallt vilka märken som gör kläder i bäst kvalitet. H&Ms premium quality- och trendplagg håller en hög kvalitet, deras Dividedserie är bara skräp. Lindex gör bra behåar men dåligt sydda kläder. Jag köper jeans från Gina Tricot men vägrar allt annat. Chloé gör fantastiskt vackra kläder men deras skor har den sämsta kvalitet bland märkesskor jag varit med om. Man får prova sig fram!

 

En bra tumregel är att hitta märkena som är experter på ett eller två plagg. Mulberry är en jäkel på skinn, Hermès likaså och Burberry gör väldigt bra trenchcoats. MaxMara gör världens bästa kappor, Louboutin skapar fantastiska högklackade skor. Rodebjer är (har jag hört) bra på kostymbyxor och Acne gör fina boots. Men en t-shirt från Acne för 1500? Skulle inte tro det. Det är alltså en fin linje mellan att spendera mycket pengar på något där hantverket är det som kostar, och att slänga pengarna i sjön på något i kass kvalitet men med en fin logga på. Hur gör man då? Jo man läser recensioner, bloggar, kollar youtube, känner på plaggen i butiken, frågar runt bland vänner och framförallt: synar sömmarna! Efter ett tag lär man sig vad som är bra kvalitet och inte, hur en söm ska se ut och hur materialen bäst sköts om.

 

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *