Beauty

Använd solskydd!

 

Nu när värmen kommer MÅSTE jag ta tillfället i akt och uppmana er alla. Använd solskydd! Solskydd är bra mot allt. Jobbiga saker som hudcancer, arga röda brännskador och soleksem. Och såklart massa andra mer ytliga hudproblem: med solskydd slipper du pigmentfläckar, torrhet och rynkor. Bättre anti age-produkt finns inte! Idag tänkte jag ge er mina bästa tips så du lättare hittar rätt produkt i solskyddsdjungeln.

 

När, var och hur? Om man vill, och är smart, använder man solskydd varje dag, året om. Jag använder solskydd varje dag, efter min dagkräm. Jag är väldigt ljus och lite rödlätt och kan naturligt inte bli brun. Jag blir rosa som en räka! Därför vet jag att min solkänsliga hy skulle få spatt om den hamnade o-smörjd i solen. Sen använder jag produkter med syra i också, och som ni vet blir huden extra solkänslig av exfoliering.

 

Men, funkar inte min foundation med SPF 20? Man kan såklart använda en kräm eller sminkprodukt med inbyggt solskydd och köra allt-i-ett, en ny favorit är Kicks Vitamin C Ready Set Glow! Day Fluid SPF 25. Den är billig och bra. Men var då noga med att smeta på tillräckligt mycket produkt! Det krävs mer solskydd än man tror för att få tillräckligt skydd. En bb-kräm med solskydd innehåller ju en mängd “smink”, en del solskydd, och vem vill smeta in en matsked bb-kräm i ansiktet?

 

Titta efter UVA-skydd! När du letar solskydd, se till att den skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. UV-strålning delas upp i olika grupper beroende på strålarnas våglängd. Förenklat kan man säga att UVB bränner medans UVA åldrar, även om båda kan orsaka hudcancer och andra hudskador. Strålsäkerhetsmyndigheten förklarar mer ingående HÄR. UVA-skydd måste märkas ut och du kan se en liten rund ring med “UVA” tryckt på förpackningen om produkten innehåller det.

 

Fysikaliskt eller kemiskt filter? Det finns två sorters skydd mot UV-strålning som filtrerar bort strålning på olika sätt.  Ett fysikaliskt filter har partiklar, exempelvis titaniumdioxid, som reflekterar bort strålningen. Kemiska filter skyddar genom en kemisk reaktion där strålningen absorberas och omvandlas till ofarlig strålning. Båda funkar bra, men kan ge olika textur på själva krämen. I de flesta solskydd används en mix av båda.

 

SPF 23, 30 eller 50? Det är en minimal skillnad rent skyddsmässigt mellan SPF 30 och 50. Vid SPF 30 är 3% av huden oskyddad och vid SPF 50 är motsvarande nivå 2%. Så istället för att leta efter en superhög siffra, var noga med som ovan nämnt att produkten också har UVA-skydd och att den funkar med din hudvård och smink. Konsistens, textur, doft och så vidare är viktigare än du tror – du ska vilja använda den varje dag!

 

Embracea din blekhet – eller smörj med BUS. Att sola solarium hoppas jag ingen är dum nog att göra 2016. Vill man vara brun finns en uppsjö av brunutansol-produkter att experimentera med. St. Tropez gör en väldigt bra i mousseform. Eller så embracar man sin egen hudton! Det har jag gjort och jäklar vad bra det känns. Hylla den hudton du föddes med, lägg på solskydd, lite mjukgörande kräm och kanske någon highlighter. Voilà!

 

Sammanfattningsvis behöver du helst en solskyddsprodukt som “bara” är ett solskydd. Köp en variant med minst SPF 30 som har UVA-märkning. Var noga med att smörja in varje dag, inte bara när du solar, och ta tillräckligt mycket produkt för att få fullgott skydd. Var rädd om dig, njut i skuggan och försök embracea hudtonen your mama gave ya. Eller smörj med brun utan sol!

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *