The Style Edit

Basplaggen du inte behöver

 

I stilböcker, tidningar och bloggar blir vi matade med info om basplagg. “Säker Stil” är namnet på en känd stilbok och den är fylld med “plagg du bara måste ha i garderoben”. Säkra kort är bra om du inte har koll på mode överhuvudtaget men måste alltid säkra kort betyda ett och samma plagg, för alla? Nej! Du måste inte äga blåa jeans, vita skjortor och svarta kavajer. Din bas är din bas och ska bestå av plagg som gör att du känner dig fierce, som du använder varje dag och gör dig glad. Dina basplagg kan vara vad som helst. Plaggen nedan är “klassiker” som många tycker att du måste ha i garderoben – idag krossar jag myten.

 

Den vita skjortan.
Den vita skjortan är ofta kallad en garderobsfavorit. Den är enkel och snygg. Men let’s face it – den är inte direkt ett “low maintenance”-plagg. För det första: den behöver strykas, och vem har tid med det? Dessutom – vitt? Jag tänker direkt kaffe. Regn. Barn som kladdar. Fläckar! I vilka jobb kan man egentligen bära en vit skjorta och hålla den snygg? Nä, välj en svart istället om du måste ha en blus, eller en mönstrad – det döljer allt det skrynkliga – och välj ett material som du inte behöver tänka så mycket på. Säker stil utgörs av plagg vi slipper oroa oss över!

 

Den svarta kavajen.
Det är alltid bra att ha en kavaj i garderoben, det gör att varje outfit ser lite mer businessaktig ut, men den svarta klassiska “herrkavajen” – vem har på sig dem? Om du jobbar på bank, kanske. Men även på mitt jobb, där vi har en strikt dresscode, upplever jag en strikt “herrkavaj” som alldeles för stel och fyrkantig. Jag tycker också att den kräver att resten av outfiten är uppklädd, och så ett två tre ser jag ut som en banktjänsteman. Välj något mjukare istället, kanske något i ett flowigt material, efter varför inte en stickad variant?

 

Enkla t-shirtar.
Överallt skrivs det om att du behöver minst fem basic t-shirts i garderoben. Till alla t-shirtbärare där ute som läser, när har ni på er t-shirt?! Jag fattar ärligt talat inte när man har på sig dem? No shame, är uppriktigt nyfiken, haha! Jobbar du på ett ställe med dresscode – och de flesta jobb har ju någon slags dresscode – är tshirts “förbjudna”, så en enkel svart eller vit t-shirt på jobbet funkar ju inte. Sen är det ju kallt i Sverige ungefär 90% av året, så du måste ändå ha på dig något över t-shirten för att inte frysa ihjäl. Och då kanske man väljer något som är mindre knöligt, som ett linne? Det enda stället jag har t-shirts är hemma, som pyjamas. Och då är det min sambos urtvättade gamla trasor som gäller, jag skulle aldrig lägga tusenlappar på “fina” t-shirts som egentligen bara är ett litet stycke tyg man sytt ihop.

 

49 Comments

 • Lisa

  Älskar det här inlägget! Som kommunal tjänsteman (wow, låter härligt -socialsekreterare är en närmare titel) är t-shirt dock användbart, under kofta, eller som den är. Ser många t-shirts, inte minst på yngre kollegor. Annars håller jag helt med! Och toppen att krossa "sanningar". Bekväm journalistik det där, att lista "måsten" i garderoben säsong efter säsong efter säsong…

 • Emma

  Så sant! Har gjort en del fel köp för att man läst att det är klassiskt och bra att ha. Har en vit piké hängandes i garderoben som jag aldrig använder, men visst är det ett säkert (och tråkigt) kort!

 • Denice

  Haha jag älskar alla de plaggen 😊 Jeans har jag ofta, vit blus kanske oftare än skjorta, men jag väljer material som inte behöver strykas. Och kavaj har jag – gärna med uppkavlade ärmar.
  Alla tre hade jag idag 😊 amen jag förstår din poäng – det är bara bra plagg om de passar ens stil.

 • katarina

  Jättebra inlägg.
  Förstår inte varför vi i sverige måste passa i samma mall hela tiden. Kan man inte hellre hylla alla med en personlig stil. Tänka utaför boxen och bara strunta i alla måsten och riktlinjer.
  Tycker att du har en fantastisk bra blogg. Gillar att du uppdaterar så ofta. Ha en toooen dag
  /Katarina

 • Idas skönhetsblogg

  Haha, jag använder väldigt ofta t-shirt! Inte den där klassiska "fula" varianten, men tunnare tyg som faller lite snyggt på kroppen! Brukar köra de tillsammans med en lång kavaj eller något med hög midja och känner mig alltid sådär lagom vardagsuppklädd :’)

  • Stilbloggen

   Men då låter det som din stil! Snyggt! 🙂 Det är ju en sak om man bär dessa plagg och älskar dem, men hade önskat att fler "följde sitt hjärta" och vågade komma från de säkra korten som någon annan sagt åt dem att ha på sig.

 • Emilie

  Under många år prenumererade jag på diverse kvinnoinriktade tidningar (typ cosmo, glamour, veckorevyn osv) och jag blev verkligen aldrig hjälpt av de där råden. hade jag följt dem hade jag slösat pengar på kläder jag inte skulle använda. dessutom har jag aldrig förstått rådet om att investera i svindyra t-shirtar, som någon som bär t-shirt ca jämt skulle det vara en kostsam historia då de hade blivit utslitna rätt snabbt. hur som så var väl det jag ville komma fram till till slut att det är uppfriskande med någon som inte ger dessa uttjatade råd (:

  • Stilbloggen

   Tack <3 och vi måste ju vara flera som tänker såhär! Snacka om att stilböckerna cashar in… Och med så enkla tips också, jag menar, det är enkelt att tipsa om basplagg. Säkra kort. Men desto svårare att hitta sin stil!

 • Helen F

  T-tröja är världens bästa plagg. jag har minst 10. Bär den till kofta på vintern, som den är på sommaren, framförallt till jeans. Men även till byxor och kjol och som nu till shorts (men bär inte shorts på jobbet dock). Jag har korall, två knallblå, en intensiv mint, några vita och svarta i olika skärning och typ. En del randiga till sommaren och någon med spetsdetaljer och en där framsidan är en mönstrad blus och baksidan en vanlig grå t-tröja..

  Vit skjorta är tråkigt, har hellre sköna blusar i mjuka material. För mig är vita och blå skjortor uniform. Det var det jag bar när jag hade ett uniformsjobb.

  Har äntligen hittat en kavaj som jag inte känner mig stor i. och det är definitivt inte en herrkavaj. Herrkavajer fungerar inte på mig som är smal men med midja och höfter och bröst. då ser jag ut som en tegelsten. Bättre med en kortare med smalare slag. då känner jag mig kvinnlig.

  Men t-tröjor, där får du sondera marknaden och hitta allt snyggt i linne, viskos och även blusar som är t-tröjor.
  De oformliga varianterna är det ingen som gillar. men en mjuk slinkig i viskos eller en mjuk luftig randig i linne. Det är snyggt och klassiskt!

 • Åsa-Li

  Hej ! Jag har tischa varje dag!! Fram och tillbaka till mitt jobb som sjuksköterska på kirurgklinik. Är det vinter och kall har jag på mig den under mina arbetskläder som består av landstingets blåa bussarong och matchande blå byxa.

 • Linnea

  Bra skrivet! Men jag har aldrig haft en dresscode på något jobb, kan det vara nåt stockholmskt kanske? Själv kör jag pyjamaslooken hela sommaren lång, funkar skitbra. Och matchar mina kollegor… 😉

 • Dietistannica

  Bra poäng där att man ska ha en garderob som passar en själv! Mitt bästa basplagg är svarta vanliga basiclinnen, dem kan jag inte vara utan för jag har dem under en massa andra plagg.

 • Helen F

  Hur kommenterar jag din kommentar?

  Nä, två personer har inte samma stil och smak. Det hade varit för tråkigt. T-shirt och blått nagellack är min grej.
  Andra gillar blommigt och vissa gult.

  Alla gillar olika och det är ju det som gör livet så härligt.

 • Freja

  Jag har egentligen ingenting att tillföra, jag håller med dig till hundra procent som vanligt. Dock kom jag på att jag faktiskt har en t-shirt hemma som jag tror till och med du skulle tycka om: midnattssvart 100% silke med snygg cut runt halsen och en bra längd. Mer egentligen som en blus… Oavsett, hear hear!! Alla dessa stilguider och stilböcker som ska hjälpa en strävar ju verkligen enbart efter att få fylla sidor misstänker jag. För inte tusan har det gått någon människa förbi vad alla dessa "måste-ha-basplagg"-listor innehåller, varje gång? Det är som du säger: enkelt och säkert. Att hjälpa folk hitta sin egen stil däremot – det är svårare! 🙂

 • Åsa-Li

  Hej ! Jag kan nog säga att jag älskar gråa tishor i viskos:) sedan är det så gött att ha dom under jobb bussarongen på vintern:) Är ju sälla privat klädd. För efter jobbet tränar jag, sedan hem till mys dress. Har jag privat klädsel älskar jag jeans + tisha . Till fest feminin klänning i romatisk stil , typ småblommigt och spets. Tycker som du att man skall ha det man älskar utom foppatofflor osv.Gillar din blogg Åsa-li

 • Em.

  Jag går ALLTID klädd i t-shirt, även till jobbet (i arbetsuniformen ingår t-shirt), men dock aldrig i varken skjorta eller kavaj. Som tonåring gick jag dock i både skjorta och kavaj, men bara för att jag som ung brydde mig om hur jag såg ut och ville att min kroppsform skulle smickras så mycket som möjligt, min kroppsform passar sig bäst formellt klädd. T-shirt är dock så grymt bekvämt. Jag har flera t-shirtar. På vinterhalvåret rockar jag både shorts och t-shirt då jag klarar av kyla väldigt väl (värme är en annan grej, på sommaren vill jag bara gå och dö).

 • Elin Söderholm ❤

  Jag använder t-shirts typ hela tiden, haha. På jobbet (förskola) till vardags med jeans och ibland även på fest. Älskar svarta och vita t-shirts! Är det kallt har jag bara en tröja över 🙂

 • iseedee

  Jag finner det extremt svårt att ens hitta en vitskjorta som passar min kroppsform. Bra att du tar upp att man inte behöver vissa så kallade "bas plagg" som inte alla kan/vill bära, men ibland blir lite lurade till att köpa.

 • Simone

  Intressant! Förra året hade jag lite av en stilkris och köpte på mig ett gäng t-shirts i basfärger (mest för att ha något att ha på mig). Och ja, egentligen är de ganska tråkiga tycker jag. I mitt fall jobbar jag med barn så därför är det dock inga problem att ha dem på jobbet. Men som du säger, verkligen inte ett plagg alla behöver.

 • Hannah

  T-shirt for the world känner jag! Vit skjorta har jag, överskattad håller jag med om.
  Kavaj har jag, visserligen en hallonfärgad i bomull, använd två gånger.
  Men t-shirtar alltså. Kan inte få nog! Dock är det svåraste att hitta rätt modell. Den ska vara lagom stor, lagom lång, gärna v-ringad, gärna en bröstficka, gärna lite som händer i tyget eller ett diskret tryck.
  Passar till kjol, jeans, ja allt. Nedstoppad eller hängande utanför, nedstoppad på ena sidan, lite uppkavlade ärmar. Med kofta, kimono, skjorta ovanpå. Grymt helt enkelt 🙂

 • Annica

  Trillade in hit i en sökning om något helt annat – men vilket bra inlägg! Så väldigt sant att man bör ha en bas av plagg som man trivs i! Jag skulle aldrig i livet ha på mig blå jeans och vit skjorta. Inte ens blå jeans. Svarta ska de vara!
  Däremot, på tal om kavajer, har jag på senare tid investerat i en klassisk svart kostym, både kavaj och byxa, som jag faktiskt bär med någon fin top under på jobbet. Vi har ingen dresscode här, jag är doktorand på ett universitet, men jag gillar själv att klä upp mig lite stiligt på jobbet, för det är typ bara så jag träffar folk utanför familjen, ahah 😀 Tack för ett kul inlägg!

  • Karin Lind

   Å vad kul att du hittat hit! 🙂
   Eller hur! Jag har dock ändrat min syn något sedan inlägget skrevs, jag älskar den vita skjortan idag hehe! Men i grund och botten tycker jag samma idag – man ska inte “tvinga på sig” basplagg bara för att de anses vara just basplagg.
   Låter jättesnyggt med kostym!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *