The Style Edit

Basplagg, del ett: bygg en basgarderob

Basplagg. Plaggen i garderoben du inte kan leva utan, garderobens trotjänare som håller ihop stilen, plaggen du bär varje dag. Men vilka basplagg behöver man och var hittar man basplaggen i bäst kvalitet?! Nedan kan du läsa tre tips som hjälper dig att skapa en garderob med kläder som känns 100% du – den första delen i en serie om basplagg här på Stilbloggen!

 

1. Hitta dina basplagg. 
Basplagg brukar ofta blandas ihop med tråkiga så kallade “säkra kort” som “alla borde ha i garderoben”. Blå jeans, vit skjorta, svart skinnjacka. Tråkigt! Varför ska alla se likadana ut? Jag tycker att du ska skita i dessa råd och istället tänka att din bas är din bas: din basgarderob består av plaggen du använder varje dag, som du alltid kan ta fram om det krisar, de du sträcker dig efter en stressig morgon. Plaggen som gör dig glad, som gör att du känner dig fierce! Det kan vara allt från röda byxor till randiga skjortor (eller svarta vida kjolar..). Gör en garderobsrensning och tänk efter: vad använder jag varje dag?

 

2. Investera.

När du hittat dina basplagg (som exempel: mina basplagg är den svarta, vida kjolen, smala jeans, den enkla svarta långärmade tröjan, den svarta kashmirtröjan) behöver du hitta tidlösa varianter av dessa. Jag tröttnar alltid snabbare på plagg med utstickande detaljer så jag väljer enkla snitt och minimalt med krafs. Här måste du också tänka kvalitet, så att basplaggen håller länge. Välj material med omsorg! Kashmir före polyester, läder före plast. Leta efter ett bra hantverk och syna sömmarna!

 

3. Addera detaljer.
När man väl har en-två enkla, riktigt fina varianter av sitt basplagg är det fritt fram att köpa den där polyester-budget-tröjan-med-rolig-detalj. Problemet jag upplever att många har är att man har fler “slit-och-släng”-plagg än basplagg. Ajabaja! Då blir garderoben en enda röra.Trendplagg, eller budgetplagg, är bra att varva basplaggen men ska aldrig utgöra stommen i garderoben! Hur många “slit och släng”-plagg du vill köpa är upp till dig: personligen försöker jag dra ner på dessa och bara ha basplagg och istället addera detaljer i form av olika dofter, läppfärger och nagellack. Det är därför jag bär samma kläder jämt (och istället bränner lönen på Sephora..)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *