The Style Edit

Ka-ching! Börja shoppa smartare

Är du en spara eller slösa? Jag hamnar någonstans däremellan. Jag planerar min shopping noga, lägger undan pengar på ett speciellt shoppingkonto och tänker till både en och två gånger innan köp. Men när jag väl shoppar kan jag bränna en halv lön på två timmar.. Färre men värre, är filosofin jag kör på! Är du en “slösa” som behöver ta kontroll över shoppingen, eller vill hitta ett smartare sätt att shoppa på? Nedan kommer fyra bra tips jag samlat på mig!

En in, en ut-principen. Om du alltid köper samma sorts plagg trots att du har flera, liknande varianter i garderoben (behöver du verkligen femton svarta klänningar?) kan “en in, en ut”-principen vara något för dig. För varje plagg du köper, måste ett försvinna. Jag kör en uppdaterad variant av denna princip och tvingar mig själv att ta bort ett liknande plagg, i samma produktkategori, när jag köper något nytt. Till exempel: för varje par ballerinasko jag köper måste ett annat par ballerinaskor försvinna. Det har gjort att jag nästan bara köper nytt när något gammalt slitits ut och att garderoben blir bättre och bättre efter varje köp.

The 5-piece Wardrobe Challenge! Har du fastnat i budgetshoppingträsket och köper nya, billiga “slit och släng”-plagg varje vecka? Att sätta en gräns för hur många plagg du får köpa varje månad/kvartal/år kan peppa dig att vilja shoppa smartare och bara slå till på grejer som du verkligen älskar. Jag försöker hålla mig under 5 kläd- och accessoarköp per tremånadersperiod. I längden får jag en garderob full med älsklingsplagg istället för ogenomtänkta köp som bara hänger.

Skriv ner allt du shoppar. Det kan vara en lista på telefonen, i kalendern, eller i en blogg. Poängen är inte hur du gör det, utan att du skriver ner datum, vad du shoppat och också vad allt kostar. På så sätt får du en överblick över shoppingen (och kanske en jobbig insikt när du inser hur mycket du handlat för!). Jag lägger upp all min shopping i kategorin “Nytt i garderoben” här på bloggen vilket hjälper mig ha koll.

Handla ALDRIG på kredit! Att kreditkort kan vara farliga vet väl alla, men det tål att upprepas: handla aldrig på kredit! Jag har sett att fler och fler shoppingsidor börjar använda sig av avbetalningstjänster som Klarna, som “köp nu, betala i maj”, vilket är fullkomligt livsfarligt. Köp bara saker du har råd med och se till att pengarna dras direkt från ditt konto när du shoppar online.

10 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *