The Style Edit

Hur stor är en “normal” garderob?

Minns ni scenen i Sex and the City när Big köpt drömlägenheten med en walk-in-closet för Carrie i storlek XXL? För många är det säkert den ultimata garderoben. Jag har så länge jag kan minnas velat ha en liten, koncentrerad garderob som innehåller bara det bästa. En samling crème-de-la-crème-plagg och lyxaccessoarer som funkar till allt, känns hundra procent jag och sitter som en smäck. Jämfört med många av mina vänner har jag väldigt lite kläder och jag kan ibland bli chockad över deras tjugo par byxor. Hur många jeans behöver en människa?!

Hur stor är egentligen en “normal” garderob? Hur mycket är “för mycket”? Sedan ett år tillbaka sorterar jag garderoben efter Capsule Wardrobe-principen som går ut på att minimera antalet plagg och bara ha kläder som passar med allt annat i garderoben (även om jag numera inte är lika insnöad på numret 37 som enligt CW-startaren ska vara det ultimata klädantalet). Räknar jag mina kläder äger jag idag exakt 32 plagg. Låter det lite? För mig funkar det perfekt och nu när jag snart ska flytta kommer jag säkert rensa ännu mer. För vad som är en “normal” garderob är ju relativt! Idag listar jag några faktorer som kan påverka hur stor din garderob är.

Väder. I ett land som Sverige, som har årstider och växlande väder, behöver du fler plagg än om du levde i en stad med ett jämnt klimat. Vinterskor, kappor, luftiga sommarklänningar och regnstövlar. Det tickar på! Med en liten garderob som min är det viktigt att kläderna funkar i olika sorters väder. Mina svarta kjolar funkar jämt – med ullstrumpbyxor och stövlar i vinterkylan och med sandaler på sommaren.

Yrke. Har du dresscode på jobbet men hänger i stallet på fritiden? Då är din garderob säkert större än min. Med rätt kläder kan jag använda samma kläder privat som på jobbet (dresscoden på min skola passar min stil väldigt bra – tänk påklätt men inte bank-tråkigt). Jag kör samma plagg på fester och bloggevent, jag bara byter accessoarer.

Kvalitet eller kvantitet? En stor anledning till varför min garderob ser ut som den gör är på grund av jakten på kvalitet: jag försöker köpa kläder i så hög kvalitet som möjligt. Färre men värre är mottot! Samtidigt har jag inte en hur hög budget som helst: det handlar om att spara, spara, spara. Hade jag varit gjord av pengar hade min garderob säkert varit större..

Klassiskt eller trendigt? Det säger sig självt: vill du hellre ha en trendig garderob behöver du äga fler plagg! Vill du minimera din garderob behöver du försöka se vilka plagg som har potential att bli klassiker i just din garderob. Ni vet hur jag är: jag vill hitta klassikernas klassiker. De där plaggen som håller stilnivån i tiotals år framåt.

Hur stor är din garderob? Berätta i en kommentar!

22 Comments

 • Saffron

  Jag har…definitivt fler plagg än vad jag vågar räkna, men jag handlar så mycket second hand att jag tänker att det är "mer okej"? typ att jag räddar dem från att överges…

 • Linda

  Jag är helt på din linje! Har lite fler kläder, ca 45, mest beroende på att jag pga barn tar av mig mina kemtvättsklänningar så snart jag kommer hem från jobbet. På med myskläder som tål 60 grader 🙂 Träningskläder räknar jag inte heller pga anser inte att det eg är kläder även om de är snygga.

 • Rebecca

  Hej Karin,
  Ingen aning hur många plagg jag har, men det är betydligt fler. Men som jag tror jag har kommenterat förut någon gång, så beror det helt enkelt på att jag annars TRÖTTNAR på att ha samma plagg på mig jämt. Det fungerar inte för mig. Jag älskar kläder och är lyckligast och känner mig finast när jag får OMVÄXLING med det jag har på mig. För mig är det samma gamla kjol som jag sett tusen ggr i spegeln, även om jag har annan överdel eller andra accessoarer till. Jag satsar också på kvalitet och fyndar större delen av årets nyinköp på rea. (Allt jag vill ha finns inte på rea, men jag är mkt noga med vad jag lägger mina pengar på, eftersom jag vill få ut så mkt som möjligt och så bra som möjligt av dem.) Jag köper aldrig ngt jag inte använder och har en tidlös stil som är "jag". Vissa plagg har hängt med i bra många år. Jag handlar aldrig på H&M (och liknande ställen med usel kvalitet) numera.
  Men jag tror vi alla har vårt egna sätt som är "rätt" sätt när det gäller den perfekta garderoben. 🙂
  Kram på dig!

 • Anonym

  Ja precis! Funderar också på om jag skulle ha fler kläder om jag hade större budget men jag tror egentligen inte det. Däremot skulle nog varje plagg vara dyrare… och varje väska 🦄 Egentligen lägger jag mindre pengar på kläder nu än tex under studieåren men det jag köper är ganska dyrt – håller många fler år…

 • Anonym

  Ja precis! Funderar också på om jag skulle ha fler kläder om jag hade större budget men jag tror egentligen inte det. Däremot skulle nog varje plagg vara dyrare… och varje väska 🦄 Egentligen lägger jag mindre pengar på kläder nu än tex under studieåren men det jag köper är ganska dyrt – håller många fler år…

 • Emma P

  Jag älskar ditt garderobstänk och dina tankar kring hållbar shopping! Passar det mig och hur min garderob ser ut? OMG nej, men jag läser gärna dina tankar och reflektioner kring detta. Mina garderober ser dock inte alls ut som dina, jag har 4 garderober och en byrå i 3 olika rum och räknade för några veckor sen till 54 klänningar:D

 • Julia

  Fantastiskt inlägg men info som fler borde ta till sig. Är ett fan av minimalism och framförallt sr jag hur en garderob av kvalité istället för kvantitet är både miljövänligare och skapar mer personligt värde. Dessutom älskar man ju oftast alla sina plagg då.

 • Terese

  Vet inte riktigt hur jag ramlade in på din blogg men har nu kollat igenom alla dina inlägg under kategorin "Dagens Outfit" och jag måste bara säga att jag älskar din stil!
  Jag har nu ett års no-shopping-challenge och mitt framtida mål är att ha en liten garderob där kvalité går före kvantitet. Har just nu på tok för mycket kläder och väldigt spretig stil…
  Minimalism here I come!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *