Beauty

En ny hudvårdsrutin

 

Om ni hängt med mig ett tag vet ni att jag älskar syror, spf och fuktmasker. Jag skulle nog sammanfatta min hudvårdsrutin exakt så: syror för att exfoliera, massor av skyddande solskydd och göttiga, mumsiga masker packade med hyaluronsyra, squalane och andra fuktbombande härligheter. Samtidigt har min hud ändrats den senaste tiden: när jag började med nya p-piller för två år sedan ballade min hud ur totalt. Fastän jag slutat med dem får jag fortfarande hormonella utbrott kring hakan. Det syns inte så mycket, men känns, framförallt har jag fått igentäppta porer som blir som små “bullar” under huden. Visst – hud är bara hud. Men varför inte göra något åt problemen om man kan?!

För några veckor sedan tog jag tag i saken och gjorde min första kemiska peeling på Akademikliniken Walk in Clinic. Hudterapeuten valde Mandelic Peel som ska fungera bra just mot igentäppta porer. Tanken var först att göra en Pure Glow-behandling – jag vann en sådan behandling på Daisy Beauty Expo – men avråddes då dermapen-nålarna som används snarare kan stjälpa än hjälpa mot acnen. Mandelic Peel är en 40 minuter lång behandling som inleddes med en konsultation, rengöring och portömning. Därefter applicerades syran, en 30-procentig mandelsyra som fick ligga kvar några minuter innan den togs bort med fuktade bomullstussar. Fuktmask, toner, serum och kräm avslutade behandlingen. Direkt efteråt kändes huden uppstramad, lite känslig och “ren” och dagen efter var det som att all rodnad hade försvunnit och utbrotten lugnat ner sig. Fyra dagar efter behandlingen struntade jag helt i foundation och concealer. Min bästa huddag på länge!

Jag har alltid känt att “svårare” hudproblem ska man överlåta till proffsen – och med det sagt fick jag vissa bakläxor av hudterapeuten som utförde behandlingen. Jag ska ta det lugnare med syrorna hemma eftersom de gjort min hud lite yttorr (bye bye Paula’s Choice 2% BHA Liquid som jag gärna splashar på dagligen..) och istället go back to basics med en bra rengöring, ansiktsvatten, serum och en rejält återfuktande (och återfettande!) kräm. Och göra en kur! Jag ska nu göra en kur med kemiska peelingar på Akademikliniken där nästa behandling sker om tio dagar. Förhoppningsvis råder kuren bot på problemet för gott och jag får tillbaka min “gamla” hy. Stay tuned!

6 Comments

    • Stilbloggen

      Jag måste fråga hudterapeuten det nästa gång jag ska göra en peeling! Förra gången bad hon mig ta en paus helt och hållet och istället göra en kemisk peeling-kur. Det hon berättade om min hud är att den i grund och botten är torr med en låg sebumproduktion (och alltså inte behöver BHA-syror jämt och ständigt) men att jag just nu pga den hormonella acnen har "ett orent hudtillstånd". Alltså hudtyp torr, hudtillstånd acne. Om jag får bukt med den hormonella obalansen (har slutat äta ppiller nu) kan acnen hjälpas ännu mer om min hud inte överbehandlas utan istället bombas med fukt. Jag har trott att jag fått fet hud, vilket jag inte har, och behandlat acnen med BHA hemma som förvisso tar bort acneutbrotten men som gör huden runtikring torr och känslig = o-klämbara pormaskar..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *