History of Dress

Dräkthistoria: The New Look

I dagens avsnitt i serien om modehistoria ska vi titta närmare på kanske 1900-talets vackraste, mest banbrytande kollektion: Christian Dior The New Look!

Den 12 februari 1947 presenterade Christian Dior sin första kollektion på 30 Avenue Montaigne i Paris. Kollektionen innehöll 90 plagg – däribland den ikoniska Bar Suit, en dräktjacka med insvängd midja i elfenbensvitt. Efter showen lär Carmel Snow, editor-in-cheif på Harper’s Bazaar, utbrustit “It’s quite a revolution, dear Christian! Your dresses have such a new look!”. En journalist i Snows team snappade upp frasen, skrev ner den och snart syntes citatet i tryck.
1947 var Europa i spillror efter andra världskriget: en tid präglad av ransonering av såväl mat som kläder. Nylon och ull användes av armén och siden fick inte användas i USA efter Pearl Harbor. Dekorationer togs bort, siluetten förenklades och plaggen gjordes mer herrinspirerade och militärlika. Priset på tyger gick upp samtidigt som ransoneringskupongerna blev färre och kjolarna syddes kortare. Just därför blev The New Look så banbrytande: klänningar med tonvis av sidentyg, underkjolar av tyll och en längre kjollängd bröt mot tidigare ideal, vilket provocerade många.
Att Dior flirtade med 1700-talsmodet är tydligt: The New Look kan sägas vara en modern version av det gamla krinolinmodet från 1700-talet med insvängd midja och vida kjolar. För att snörpa åt midjan byggdes tunna stålskenor in i klänningsliven. Det sägs att Dior inspirerades av en målning föreställandes den franska kejsarinnan Eugénie och hennes hovdamer från 1855 där Eugénie sitter iklädd just krinolinklänning.
Kollektionen blev en succé. Flera skådespelerskor anammade den nya stilen, bland annat Grace Kelly och Audrey Hepburn. Paris, som fallit i glömska under kriget, återtog snabbt titeln som världens modemetropol och när Dior öppnade butik i New York 1949 utgjordes 75% av Paris modeexport av diorplagg och hela 5% av Frankrikes totala export (!).
Än idag är The New Look en inspirationskälla. Raf Simmons gjorde flera kollektioner där just Bar-jackan stod i centrum, och med en ny chefsdesigner – som sagt i intervjuer att hon vill inspireras av Diors historia – kan vi vänta oss flera tillbakablickar. För min del kan The New Look vara det vackraste jag någonsin sett. Min kärlek till vippiga kjolar, åtsvängda midjor och vackra jackor kommer från Dior och är en silhuett jag försöker återskapa i varje outfit. Drömmen? Att äga en Bar-jacka. I svart!

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *