The Style Edit

Nytt år, ny garderob. Eller?

En läsare ställde en så himla bra fråga för några veckor sedan. 2017 är här – och med ett nytt år, betyder det att garderoben måste förnyas? Nytt år, ny stil, eller? Hur ska man förhålla sig till alla reor? Måste man köpa nytt hela tiden?!

Svaret är såklart nej. Men att säga “nej” till shopping är inte det lättaste! Att spendera pengar, handla på reor och köpa femton tröjor på en dag är lätt. Tänk efter: du ska på fest och vet inte vad du ska ha på dig – är det inte lättast att köpa något nytt? Det är att låta bli att shoppa som är svårt!

 

För att inte tala om hur krångligt det är att shoppa rätt! För en liten garderob behöver vara “liten men naggande god”: plaggen måste funka med varandra och du måste älska varje en av dem. De måste hålla, både kvalitetsmässigt och stilmässigt. De får inte gå sönder, kännas daterade och du får inte tröttna på dem. Mycket tid och energi krävs för att skapa en sådan garderob!

 

Jag älskar att “slimma” garderoben och försöker uppmuntra er att göra detsamma. Precis som tidigare månader är det dags för en ny shoppingutmaning här på bloggen i syfte att shoppa mindre och smartare. Du hittar flera inlägg här på Stilbloggen om just modeminimalism om du vill hänga på!

 

Låt ett nyårslöfte för 2017 bli att spendera mindre – inte mer!

16 Comments

 • becca

  Jag har precis som du, många svarta plagg och tycker att problemet med det är att de oftast ser slitna ut snabbare än andra färger pga de tappar färg. Jag försöker att tvätta sällan och vädra istället. Tvättar med via black men upplever ändå problem. Har du något tips?
  Att färga svart går ju men inte på alla känsliga material.

 • Rebecca

  Jag önskar det där med slimmad garderob fungerade för mig, men det gör det inte. Jag satsar ALLTID på bra kvalitet och plagg som jag älskar och vill ha i evigheter och det var måååånga år sen jag ångrade ngt köp. Jag använder också allt jag köper och i så många år som kvaliteten bara tillåter. Men! Om jag har plagget för ofta och till för många saker, TRÖTTNAR jag på det, oavsett hur bra det är. Jag vill inte ha på mig samma plagg för ofta. Jag vill ha OMVÄXLING i min garderob. Tillräckligt mycket att byta mellan, för att uppskatta varje plagg till 110 %. Därför blev jag så glad när jag läste det här:

  http://damernasvarld.se/darfor-trottnar-du-pa-dina-klader-har-ar-den-vetenskapliga-forklaringen/

  Jag önskar verkligen att jag behövde mindre omväxling, för det blir billigare, mindre platskrävande och mera miljövänligt. Jag har försökt, men kläder är helt enkelt för viktiga och roliga för mig, för att jag ska kunna göra så. Du kan skatta dig lycklig, Karin! 🙂 😀

 • Ella

  Läst hos dig att din garderob består till 90% av kläder från HM. Vissa plagg hos dem älskar jag, håller bra och använt mycket. Medan andra jag tvättat och de har krympt/tappat formen..
  Verkligen förtjust i dina inlägg som dessa! Har fått mig att tänka efter mer. Nyfiken på om du byter ut dina plagg från kedjor efter hand för bara dyrare/bättre kvalitet?
  Har du tips på kedjor/hemsidor/märken med budget plagg som ändå är prisvärda? Min ekonomi är minimum och skulle aldrig kunna få råd med fina kvalitets plagg om jag så sparat i år..
  Blir så inspirerad när jag läser hos dig och försöker sakta bygga upp en älskad och fungerande garderob. Tack!

  • Stilbloggen

   Tack för att du läser! 😀 Jag gillar H&M och har flera grejer därifrån, men jag tycker deras kvalitet skiftar väldigt mycket beroende på var i affären du handlar. Divided och basplaggen tycker jag bara är skräp tyvärr. Trend-sortimentet, “modern classics” och “premium quality” är bättre. Man får vara noga att kolla på material-lappen. Akryl, viskos och polyester går bort. Ibland hittar man kashmir, ull, läder och mocka även hos H&M. Det är bara när jag hittat ett plagg jag vill ha och behöver, i rätt material, som jag slår till!

   Jag försöker byta ut kvaliten till bättre och bättre (just nu försöker jag spara till de där älsklingsplaggen jag går och drömmer om så den vanliga shoppingen får “stå still” ett tag) men vissa plagg kör jag budget rakt av. Jeans till exempel. Har köpt dyra märkesjeans och billiga gina tricot-jeans. Tycker alla håller lika “bra” (på mig slits jeans efter ett par månader och det går alltid hår i grenen..) så där håller jag mig till gina tricot-jeans och köper nya ungefär två gånger om året. Det är svårt det där med pris och kvalitet!

   Här hittar du ett inlägg jag skrivit om just det om du vill läsa mer, kanske besvarar det din fråga om tips på prisvärda kedjor som gör bra kvalitet! http://stilbloggen.me/2016/february/syna-sommarna-2.html

 • Sanna Ek

  Jag köper ofta ull och Kashmir av den enkla anledningen att jag jämt fryser. Blev så glad när jag fick en svart polotröja från hm i 100% merinoull i julklapp att jag slog till på en likadan i gråmelerat på rea för 200kr! Snacka om lycka:)

 • Moa

  Angående din kommentar ovan om H&M premiumlinjer, visst finns det fina plagg i bra material – online! Hittar sällan/aldrig dessa i butik? Bor ändå i sthlm så har ett gäng att välja på. Har lyckats klura ut att Hamngatan och Mall of Scandinavia har bra utbud av premium quality-skorna, i övrigt är jag lost. Vilken är din bästa H&M butik?

  Vill passa på att tacka för fin blogg, är en nytillkommen läsare som plöjt och njutit av dina arkiv!

 • Moa

  Tack för svar. Aha du kör online. Jag måste tyvärr prova allt jag köper förutom skor. Blir sällan rätt när jag handlar kläder online. Jag får väl göra tätare besök i butikerna för att hitta godbitarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *