The Style Edit

Fem tecken på bra kvalitet

“Köp kläder i bra kvalitet”.. Det är en mening som upprepas som ett mantra i stilböcker och bloggar. Även här på min blogg! Men vad är egentligen bra kvalitet? Idag har jag listat fem tecken du ska spana efter nästa gång du är ute och shoppar.

Detaljer. Knappar, knapphål, dragkedjor, foder, fickor. Du kan ofta avgöra plaggets kvalitet genom att titta på detaljerna. Om tillverkaren lagt ner lika mycket energi på en osynlig ficka som på utsidan av plagget – då har du sprungit på något bra!

Material. Ju bättre material – desto bättre kvalitet! Men vad är ett bra material? Naturmaterial är oftast bättre, men blandningar kan också vara okej. Bomull med lite polyester gör att en tröja sitter bättre och håller bättre i tvätten, krymper inte och blir inte sladdrig. Men undvik plagg gjorda helt av akryl eller polyester. De håller inne värmen, blir svettiga och kan inte vädras på samma sätt som naturmaterial.

Sömmar. Vänd plagget ut-och-in, studera sömmarna och se om det finns några lösa trådar. Dra i plagget i olika riktningar för att se om sömmarna håller. Det ska inte finnas några glipor, tyget ska inte vara “bubbligt” eller ojämnt och det ska inte finnas lösa trådar. Och kolla fållarna!

Pris. Det behöver inte vara så att ett dyrt plagg är bättre, men är priset för bra för att vara sant är det ofta det – speciellt med skor, ytterplagg och andra “robusta” plagg som kräver god sömnadsteknik och detaljarbete. En trenchcoat för 300 kr kommer inte hålla. Om det är kvalitet du vill ha – lägg ner mycket pengar på skor och ytterplagg och “cry only once”.

Märke. Nä, märkeskläder behöver inte vara bättre! Min erfarenhet är att många designers säljer dålig kvalitet till höga priser. Men vissa tillverkare är riktigt bra på vad de gör! Du måste leta bland märkena som gjort samma plagg i flera decennier. Tänk kungliga hovleverantörer och gamla brittiska märken som tillverkade kläder åt armén – Loake, Church’s, Burberry. Där har du riktig kvalitet.

4 Comments

  • Erika

    Älskar din tanke med att ha en "kläduniform" året runt. Men, hur gör du på bröllop och dop? Det anses ju opassande att klä sig i helsvart vid dessa tillfällen eftersom det traditionellt är sorgeklädsel. Har du någon särskild outfit för dessa tillfällen? Trevlig midsommar!

    • Stilbloggen

      Jag har inte gått på så många dop eller bröllop, kanske tre av varje? Förra året skulle jag på två bröllop, då köpte jag faktiskt en mörkblå klänning och en rosa att ha just på bröllopen. Efteråt sålde jag dem.. Nästa gång tänkte jag hyra, Filippa k har ju tex en hyrtjänst. Annars ligger de ju bara där! 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *