Min stil

Update: Capsule Wardrobe

För ett år sedan började jag skriva mer om “modeminimalism”. Det var omkring mars förra året jag verkligen kände mig less på shoppingen, garderoben kändes oorganiserad och jag drömde om en “stiluniform” och att bära outfit om och om igen. Tråkigt? Nej, befriande! Jag började researcha och fann idén om en Capsule Wardrobe: en koncentrerad garderob där du bara får äga ett visst antal plagg (grundidén är 37 stycken). Är capsule wardrobes fortfarande något jag håller på med? Jag får den frågan i kommentarsfältet ibland. Det korta svaret är ja. Att äga massor av kläder kommer aldrig vara något för mig (får rysningar bara av att tänka på hur mycket skit folk äger). Det långa svaret? Det tänkte jag berätta idag..

Efter ett år rensar jag fortfarande garderoben och uppdaterar bloggen med en ny capsule wardrobe var tredje månad. Men jag är inte alls lika strikt med siffran 37 (och det tror jag inte du heller måste vara!): jag landar runt 30-35 plagg per säsong inklusive ytterplagg, skor och väskor. Vissa säsonger 2016 hade jag fler plagg i omlopp, andra färre. Augusti var en månad där siffran gick upp: första halvan hade jag semester, andra halvan jobbade jag. Med både sandaler, baddräkter, kavajer och dresscodevänliga byxor kan ni tänka er att garderoben blev ganska spretig!

Det en capsule wardrobe verkligen har hjälpt mig med är att koncentrera garderoben: det har tvingat mig att verkligen sitta ner och tänka efter vad som är “min stil”. Ribban för vad som får vara med i garderoben har höjts markant och jag är stenhård när jag shoppar. Om det finns ett litet uns av osäkhet kring ett plagg väljer jag att leta vidare. Bara det bästa är gott nog. Samtidigt kan jag bli kär i plagg, jag tycker om att samla, drömmer om designergodbitar och göra vintagefynd. Ta lanvinskorna jag visade i mina fem garderobsfavoriter till exempel. De går helt emot min garderobsfilosofi och borde egentligen inte finnas kvar i garderoben: de är superobekväma men jättefina och det GÅR bara inte att göra sig av med dem!

Slutsatsen blir att bara det bästa får finnas i min garderob, men att “det bästa” inte nödvändigtvis bara behöver betyda superpraktiska-svarta-byxor-jag-kan-ha-till-allt-med-superkvalitet utan också innefattar plaggen och accessoarerna med affektionsvärde jag aldrig vill göra mig av med. 30-something garderobsfavoriter jag både använder och älskar! Jag LÄNGTAR verkligen efter att fortsätta bygga den perfekta garderoben, och såklart kunna dela mina bästa tips på vägen med er i text, bild och på min youtubekanal. Är ni på?

12 Comments

 • Petra

  Efter att börja komma tillbaka till mina kläder igen efter att ha fått barn är det så kul att få inspo att tänka om min garderob, ställa om till en fungerande mamma-stil (måste vara lätt att tvätta och hålla mååånga tvättar) men som ändå känns som jag och som jag är bekväm i iom en ny figyr.
  Så tack för en superb blogg!

 • Carina

  Såklart jag är på! <3 🙂 Gillar dina inspirerande texter och själva tanken på en capsule wardrobe även om jag själv har svårt att lösa vardagen med så få plagg i praktiken. Mina älskade ungar gör att det är det nästintill omöjligt för mig att bära samma plagg flera dagar i rad utan tvätt (tror jag har nämnt det förut). Är det inte spår efter en snorig kram på koftan så är det ett banankladdigt handavtryck på byxbenet eller spår av dagens konstverk från förskolan på min skjorta… 😀
  Men en vacker dag SKA jag också ha en sån där stilren minimalistisk garderob där allt passar med allt och är av yttersta kvalitet! *längtar* 🙂

 • Kathrine

  Inlägg som det här är mina favoritinlägg. De är välskrivna, genomtänkta och fokuserar mindre på konsumtion och mer på kvalitet. Dina inlägg om smink kompletterar ditt tänk att less is more, kvalitet före kvantitet osv. Helt klart en inspiration!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *