City guide: Paris

Parfym i Paris

Paris kan sammanfattas med ett ord – parfym! Fransmännen älskar doft, gör du detsamma är Paris staden för dig. Mer specifikt är det stadsdelen Marais du ska åka till. Tänk dig det bästa av lyxkvarteren i Stureplan, mixat med känslan på söder och kanske världens mest stilsäkra människor. Här spenderade vi många dagar! Bara att strosa runt här är en upplevelse i sig. Har du planerat en parisresa och älskar parfym? Idag har jag sammanställt mina bästa paris-parfymtips du inte får missa!

På Fragonard Parfumeur hittar du prisvärda, väldoftande presenter.

 
På en av de stora gågatorna, Rue des Francs-Bourgeois, ligger Fragonard, en butikskedja som påminner lite om Rituals eller The Body Shop i den mening att de säljer produkter utifrån en viss doft, med matchande tvål, lotion, doftpinnar och handkräm. Såklart med vackrare (mer franska) förpackningar än TBS vilket gör dem utmärkta presentshopping-ställe. Här fyndade jag tvålar och lavendeldoftande ljus. Vill du frossa i parfymistoria har märket även ett museum, Fragonard Musee du Parfum på 9 Rue Scribe. Här trängs destilleringsapparater med antika flaskor och doftingredienser. Ett måste för nörden!
 

Mina favoritdoftljus kommer från Diptyque.

 

Längre ner på samma gågata hittar du flera lyxdoftbutiker, däribland Chanel Gifting Studio där samtliga av märkets dofter och doftoljor står uppradade. Gå lite till och du kan besöka Jo Malone, DiptyquePenhaligons och andra roliga småbutiker.

 

När vi svängde av från Rue des Francs-Bourgeois såg vi en nunna som vi följde efter i hopp om att få till en rolig streetstylebild. Hennes svartvita klädsel och kutiga rygg stod ut i turistvimlet och mot lyxbutikernas skyltningar. Vi missade henne men sprang istället på en läppstiftsröd dörr. Marie Antoinette Parfums! Paris kanske minsta men mysigaste parfymbutik fylld av (allt för dyra) nischparfymmärken. Här huserar Antonio, butikens stolta ägare som gärna berättar om dofternas historia på knagglig fransk-engelska.

En bit bort, förbi torget Place du Marché Sainte-Catherine upp på Rue de Sévigné hittar du Antoinettes motsatsbutik, Parle Moi de ParfumDen två år gamla butiken med tillhörande labb skapar sina åtta signaturdofter på plats. Om du inte vill slösa hela reskassan rekommenderas deras prova på kit med tre dofter á 5 ml för 15 euro.

 

Har ni sett något maffigare?

 

För att avsluta dagen, gå längs Seine och över en av broarna och du når Rue Bonaparte. Här hittar du Officine Universelle Buly, ett apotek grundat 1803 helt inrett i mörk marmor med stora, gamla glasmontrar, levande ljus och knarrande golv. Drygt 1300 kr för ett ljus må kännas galet, men då får du något mer liknande en marmorbyst än ett doftljus och handskrivna kalligrafietiketter. Jag lyckades hålla mig till de doftsatta tändstickorna.

Med detta inlägg är min parisshoppingguide avslutad. För den här gången! Det kan vara så att en till parisresa är planerad till senare i vår. Håll tummarna. 

 

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *