City guide: Paris

Officine Universelle Buly 1803

Om du ska resa till Paris, och är en skönhetsnörd precis som jag, måste du besöka Officine Universelle Buly. Ett old-school apotek som är fyllt med allt jag tycker om: historia, kultur, lyxiga skönhetsprodukter, parfym, udda små tändsticksaskar med Maria-motiv.. Det blir inte mycket bättre än så. Ett besök hit under min parisresa var givet!

Officine Universelle Buly grundades av Jean-Vincent Bully (notera den extra konsonanten) i Paris 1803 med en första butik på Rue Saint Honoré. Jean-Vincent var parfymör och destillatör och liksom de flesta parfymörer vid tiden hemlighöll han sina recept. Han blev snabbt ett namn i Paris, framförallt för en lotion, Vinaigre de Bully, som sades kunna ge bäraren en vacker, jämn hudton (gissningsvis en mycket blek sådan, med tanke på tidens ideal..).

Men butiken stängdes ner och glömdes bort. Först hundra år senare väcktes märket till liv igen. Idag är samtliga av märkets produkter tillverkade i franska laboratorium, men man är mycket noga med att bevara märkets traditionella recept och Bullys “själ”, vilket kan ses i butikerna där ena halvan av rummet liknar ett hyperteknologiskt labb och andra har kvar 1800-talscharmen med ljuskandelabrar, mörk marmor och knarrande trägolv. Att besöka butiken är ett måste!

Idag kan du köpa Officine Universelle Buly-produkter i såväl Paris som i Seoul, Tokyo, London och New York. Man är mest kända för sina vattenbaserade parfymer, som blir till en slags mjölk sprayad på huden, men du hittar även bodylotion, ansiktshudvård, tvålar och handkräm. Till och med tandkräm – med mint, korander och gurka. I butikens vackra marmordisk finns borstar och kammar, och i rummet bredvid står tio utvalda doftljus med matchande doftande tändstickor. Du får förstås allt vackert inslaget med handskrivna etiketter (butikspersonalen blev ivägskickad på obligatorisk kalligrafikurs). Ta med dig stora plånboken eller gör som jag, försök nöja dig med tändstickorna!

 

Du hittar Officine Universelle Buly på 6 rue Bonaparte. 

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *