The Style Edit

Från shoppare till minimalist

Från shoppare till minimalist. Dagens inlägg är en stilguide för dig som vill minska din konsumtion! Kanske har du tröttnat på att göra felköp och hitta kläder med prislappen kvar i garderoben. Du faller allt för ofta i reafällan och kommer hem med plagg du inte ens gillar, eller hakar på trender som snabbt känns passé. Att bryta vanor är svårt, men det går. Här kommer några råd som kan hjälpa dig på vägen!

Älska letandet! Mitt shoppingintresse har inte minskat i takt med att min konsumtion minskat – tvärtom. Jag spenderar minst lika mycket tid i affärer nu som förr. Men istället för att köpa varenda fin sak jag springer på, fönstershoppar jag istället och letar efter “den perfekta”. Jakten i sig är väldigt rolig, men när jag väl köpt något får plagget ett annat värde. Tänk likadant och du kommer göra färre, men bättre, köp.

Vill du verkligen bära ‘medelmåttskläder’? Något som sporrar mig till att minska min konsumtion är löftet att bara köpa saker som känns 100% rätt. En samling crème-de-la-crème-plagg och lyxaccessoarer som funkar till allt, känns hundra procent jag, i rätt material som sitter som en smäck. Höga krav, javisst! Men jag tröttnar lätt på “medelmåttskläder” – kläder jag gillar, men inte älskar, eller som har någon detalj fel. Vad är bra kvalitet och hur avgör du om tröjan du tänker köpa i verkligen kommer hålla?

En in, en ut. Något som kommer minska antal kläder i garderoben på sikt är “en in en ut”-principen. För varje plagg du köper, måste ett försvinna. Jag kör en variant där jag tvingar mig själv att ta bort ett plagg i samma “produktkategori”, när jag köper något nytt. Ett par skor in, ett par skor ut. Det har gjort att jag nästan bara köper nytt när något gammalt slitits ut och att garderoben blir bättre och bättre efter varje köp.

Skaffa dig dyrare klädvanor! Nja – ta detta råd med en nypa salt. Men visst kommer du minska din konsumtion drastiskt om du bestämmer dig för att spara till ett riktigt lyxplagg. För varje reafynd du tänker köpa kan du sätta över samma summa till ett sparkonto som går till väskan du alltid drömt om. Jag tänkte köra samma idé men med utekaffe – för varje latte jag vill dricka sätter jag över 40 kr till den där Chanel-väskan jag alltid skriver om!

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *