Karin

Bullet Journal: mitt blogg-upplägg

Inlägget innehåller annonslänkar

Har ni hört talas om Bullet Journal? Bullet journal, eller bullet journaling, är ett analogt sätt att strukturera och planera. Det var Ryder Carrol som kom på idén och sen har trenden spridit sig. Idag finns mängder av tutorials på Youtube, forum och speciella anteckningsböcker utformade just för bullet journaling. Det passar mig som är gammal filofaxnörd perfekt! Idag visar jag hur jag använder min bullet journal för att strukturera upp mitt bloggande.

Min Bullet Journal. Jag använder en svart Notebook A5 Medium från Leuchtturm med prickigt papper. “Dotted”-pappret gör det enkelt att dra raka linjer. Pennan är en Waterman Hemisphere i svart/krom med svart bläck. Färgmatchad? Vem? Jag?

Index. Grundidén med en Bullet Journal är att du fyller den med vad du vill – allt från inköpslistor, moodboards, to do-listor, random kludd, du väljer – och sedan skriver in sidnumret i ett index. Den behöver inte ens vara i nummerordning. SÅ smart! Det ger dig kreativ frihet, samtidigt som du håller reda på vad du skrivit, var. Supersmart och superenkelt.

Inläggsschema. Jag använder min Bullet Journal till att planera och strukturera bloggandet. Mitt mest använda uppslag är mitt inläggsschema! Här planerar jag blogginlägg, månad för månad. Rutorna till höger, TBASP,  symboliserar “text”, “bild”, “affiliatelänkar”, “sökoptimering” och “publicerat”. Rutorna gör det enkelt för mig att se vad som behöver göras.

Hur bloggar du? Jag hinner sällan spontanblogga – men vill ändå publicera ofta – och skriver därför utkast som jag kan förbereda i god tid. Jag fotar gärna flera blogginläggs bilder samma dag. Ibland får jag ett skrivryck och skriver fem inlägg i rad. Då är det som att idéerna flödar och tangenterna brinner.

Beauty favourites. Jag älskar att skriva recensioner och hjälpa er att hitta rätt i skönhetsdjungeln! Förutom att jag handlar en del produkter (oops) skickar PR-byråer och skönhetsmärken ut produkter för test. Det kan bli en del på en månad! För att hålla koll skriver jag upp dem i min “testas just nu”-lista. Långt ifrån alla blir favoriter – och om så är fallet hamnar favoriterna i listan ovan. Älskar listor.

Capsule Wardrobe Review. Jag bloggar ofta om min garderob, min shopping och mina försök till modeminimalism. För att hålla koll på plaggen i min “capsule wardrobe” skriver jag en klädlista. Med den kan jag enkelt titta tillbaka på föregående säsongers favoritplagg. Även alla nya shoppade plagg får en egen sida.

Samarbeten. En del av min blogginkomst kommer från samarbeten med olika företag där jag får ersättning av att blogga om en särskild produkt, eller länka till en viss sida. Det kräver en del jobb att dels få tag i sponsorer, och sedan planering för att få till ett bra upplägg. Längst bak i min bullet journal har jag skrivit upp mailadresser till presskontakter och annat bra-att-ha.

Använder du en Bullet Journal?

 

8 Comments

 • Carina

  Bullet journaling, är det så man kallar det..? Ja uppenbarligen sysslar jag också med det fast utan att veta att det fanns ett namn för det! Älskar exklusiva anteckningsböcker och gillar att snyggt klottra ner idéer, kom i håg-listor , att göra-diton och andra viktiga saker i dem.. Har alltid en liggande i väskan för att snabbt kunna komma åt vid behov. Jag vet att det finns funktioner för samma sak i telefonen som jag också släpar med mig överallt, men det ger mig inte alls samma känsla av tillfredsställelse…
  /Mvh ytterligare en Filofaxnörd

 • Ellie

  Jag gör till viss del det redan då, men utan indexet. Hur funkar det? Är det sidnummer? Alltså tex 35 betyder det sidan 35? SÅ bra tips, tack för att du delar med dig till oss som inte får ihop det! 🙂 Kramar Ellie

  • Karin Lind

   Ja men exakt! Du behöver en anteckningsbok med sidnummer. Du kan skapa ett eget index där du skriver in t.ex. 35 för sidan 35. Leuchtturms Bullet Journals har ett indexsystem redan, men man kan lika gärna skapa ett själv 🙂 Ingen fara! 😀 Bara roligt att dela med sig! Kram!

 • Saffron

  Jag använder en BuJo men är långt från lika organiserad som du! Min är kaosig, precis som jag. Använder den mest för att få översikt över läkarbesök (lol) och krafsa ner idéer på rätt ställen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *