“Mina kläder är min rustning”. Känner du igen dig?
Att kläder skyddar oss mot yttre påfrestningar, det känner du som bor i Sverige till mycket väl! Ett skiftande väder som det vi har kräver sina ombyten. Vinterkappor, regnstövlar, ulltröjor och skira, tunna plagg som svalkar på sommaren.
Mina kläder är som ett “skydd”, eller rustning. De är heltäckande, de är svarta, “påklädda” men med volym och vidd. Jag markerar alltid midjan men låter resten vara volumiöst. Vida kjolar, vida blusar. Mina kläder ska synas! Jag vill inte smälta in i mängden. Jag visar sällan hud, även på sommaren (jag är förvisso barbent men då under en midikjol) vilket kräver sina material.
Det innersta plagget, linneskjortan, smyckades med spetsar som kikade fram vid ärmslut och hals.
Hur skyddade kläder på 1500-talet? I en tid utan uppvärmning och – åtminstone för de rikaste – stora, dragiga, kalla herrgårdar och slott, krävdes flera lager kläder för att hålla sig varm. För en 1500-talskvinna kunde det betyda linneunderplagg underst, flera underkjolar, korsett, kjol, livstycke och överst, en klänning. Kanske mantel med päls. Hög hals, lång ärm, golvlång kjol. Allt för att slippa frysa ihjäl.
Reticella-spets från sent 1500-tal.
Det fanns mer än kyla att skydda sig från. Vatten var inget som skulle komma nära din kropp – vatten tänkte man på tiden gjorde skada, inte nytta. Vatten smittade dig med sjukdomar och gjorde att dina inre vätskor – blod, slem, gul och svart galla – kom i obalans. Då kunde du bli sjuk, i värsta fall dö. Istället för att tvätta sig lät 1500-talsmänniskan byta ut och tvätta de plagg man bar underst, närmast kroppen – de vita linneskjortorna – så ofta man kunde och hade råd med. Skjortan “sög upp” svett och doft, och inget vatten behövdes. Därtill var kläderna ett skydd mot astrologisk påverkan. Att visa en naken ankel när the moon is in the seventh house? Otänkbart!
Hur planeterna stod avgjorde dagens outfit.
Vad skyddar dina kläder dig från? Kanske blickar? Kanske tristess. Kanske ger dina kläder dig uppmärksamhet: du syns och tar plats. Kanske gör de dig till “en i mängden”. Ger de åtsittande shapewear-trosorna dig en stoltare hållning, eller trycker de in dig – och ned dig – så att du inte kan andas djupa andetag? Är dina klackar en power-accessoar eller en symbol för kvinnoförtryck?
2019 väcker våra kläder samma frågor som på 1500-talet – förhoppningsvis slipper vi ängslas över planetpåverkan!
2 Comments
Marie Magri
Älskar dina nya inlägg om dräkthistoria!
//Mia
Karin Lind
Åh tack så mycket! <3