Beauty

En magisk hudvårdsprodukt

Hudvårdsmagi. Jag har på ett halvårs tid gått från en femtusenkronors-rutin med superhypade (och superbra) Verso, till en ekologisk serie från Patyka, till den mest enkla, basic, billiga rutinen som finns. Idag tänkte jag ägna ett helt inlägg till en enda produkt.

Produkten som skapar magi? Vanlig, klassisk, enkel mandelolja!

Mandelolja, eller sötmandelolja, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, är en olja utvunnen ur sötmandel. Den är rik på e-vitamin, zink och omättade fettsyror. Att den är omättad gör att den har en kortare hållbarhet – så var noga med bäst före-datum (läs mer om varför omättade oljor har kortare livslängd här). Mandeloljans färg är svagt gyllene och den har en söt, mild doft. Mandelolja är mjukgörande och närande och till skillnad från flera andra oljor ska mandeloljan inte vara lika komedogen, alltså tilltäppande (läs mer här).

Hur använder jag den? Mandelolja kan både användas på kroppen, händerna, för att smörja nagelband och på ansiktshuden. Då både för att ta bort makeup och för att återfukta – vilket gör min nya rutin till den enklaste någonsin. Jag smörjer mitt sminkade ansikte med oljan, adderar lite vatten och tar bort makeup-oljemixen med en tvättlapp. Eftersom mandelolja inte innehåller några surfaktanter – de ingredienser i rengöringsbalms som gör att oljorna förvandlas till en “mjölk” som kan tas bort – behövs alltid en andra rengöring (läs mer här).

Jag följer upp med rengöring två och adderar sedan fukt: The Ordinarys hyaluronserum när huden fortfarande är blöt (läs varför här) och därefter mandeloljan. Jag är noga med att riktigt massera in oljan – massage ökar cirkulationen – ibland använder jag en roller eller en gua-sha för att ännu mer öka cirkulationen. Sist avslutar jag med solskydd.

Så enkelt. Så bra. Så billigt. Och en hud som verkligen gillar min nya rutin!
Jag köper min mandelolja här

Källor. Labmuffin är en beautyblogg som skrivs av Michelle Wong, doktor i kemi. Här bloggar hon om oljor att använda som ansiktsrengöring, bland annat mandelolja. För hudvårdskemi och hudvårdsnörderi på svenska, följ Pretty Scientific.

 

2 Comments

 • Mia

  Älskar Mandelolja, smörjer in kroppen när den fortfarande är lite fuktig efter dusch.
  Och använder som du den vid första rengöring av ansiktet. Har inte testat att återfukta ansiktet men
  det ska jag göra….
  Köper alltid oljan på Apotek när jag är på Mallorca(familjen bor där) inga vackra flaskor men man får mycket för pengarna.
  //Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *