Minimalism

Hållbara klädmärken, no 1.

Utmaningen för februari 2019 är att skriva om hållbara modemärken! För visst går det att kombinera ett starkt mode- och stilintresse med en hållbar konsumtion? Hållbarhetsinläggen är en del av en serie jag kallar #Minimalismutmaningen. I det första inlägget om hållbart mode tittar vi närmare på några svenska märken!

Minimalismutmaningen:
December – köpstopp
Januari – hållbara beautymärken

Februari – hållbara modemärken


“I dagsläget finns det egentligen ingen storskalig tillverkning
av textil som är miljömässigt hållbar” 
– Sveriges Konsumenter (källa)

Vad är hållbart mode? Precis som med hållbarhet inom beauty är det svårt att exakt pinpointa vad “hållbart” innebär. Enligt organisationen Sveriges Konsumenter är hållbart mode kläder som är gjorda av ekologiskt odlade material där tillverkningsprocessen har liten eller ingen negativ påverkan på miljön, att textilarbetarna har schyssta löner och arbetsvillkor och att kläderna är tillverkade av bra kvalitet, i syfte att hålla och som går att återvinnas. Jag har utgått från dessa tre faktorer – ekologisk hållbarhet, social hållbarhet och ekonomisk hållbarhet – och samlat mina bästa, svenska hållbara modemärken nedan. Inget märke är 100% hållbart – det gäller att vara kritisk och leta sig fram.

Magiska blusar från Bite.

Bite Studios. Svensk-brittiska Bite skapar bland annat underbara sidenblusar av ekologiskt siden. De har speciellt en blus, med stora manschetter, jag förälskat mig i och försöker spara ihop till. Blusarna kan få lite olika färg beroende på vilka silkesmaskar som används (dessutom överlever de sidenutvinnings-processen!)

SootSTHLM. Med samtliga kläder tillverkade i tencel (ett cellulosabaserat material) skapar Soot minimalistiska slow fashion-plagg som sys upp i Tallinn.

Studio Heijne. Minimalism när det är som bäst. Här får du individuellt anpassade plagg, uppsydda efter dina mått.

Kaftan i modal från By Evalunda.

By Evalunda. Det svenska märket By Evalunda gör fantastiska blusar och kaftaner i modal; en fiber tillverkad ur cellulosa. Jag bar min svarta kaftan från märket hela förra sommaren och den är fantastiskt skön, sval och vacker.

Remake. Stockholms Stadsmissions egna klädmärke! På Remake tillverkas kläder lokalt av secondhand-material från Stadsmissionens egna butiker. Bor du i Stockholm, sväng förbi deras butik vid Hornstull.

Cornelia Sun Collective. Två systrar startade modemärke där målet är zero waste: man använder spilltyg, samtliga plagg är gjorda av återanvänd textil från traditionella saris. 10% av omsättningen går till kvinnor i Indien och Nepal.

Etiskt och lättillgängligt. Filippa K.

Filippa K. 2017 vann Filippa K pris för årets mest hållbara butikskedja i Retail Awards. Man har t.ex. börjat med återvunna material, secondhandförsäljning av Filippa K-plagg i butik och även kläd-uthyrning! Jag köper Filippa K här, på Wakakuu.

ORES. Svenska Ores är med sina naturliga material och voluminösa siluetter ett modernt, lyxigt märke för dig som gillar när basplagg inte bara är en stickad kofta.

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *