Beauty,  Minimalism

Hållbar, ekologisk beauty – en guide

Hållbarhet inom skönhetsindustrin? Det är en djungel!

Januaris utmaning i Minimalismutmaningen är att tipsa er om hållbara skönhetsmärken. Vilket efter många timmars läsande och frågande på diverse eko-forum och Facebook-grupper resulterat i att jag har flera produkter att tipsa om – och en hel del att reda ut! Vilka märken är hållbara på riktigt och vilka rider bara på eko-trendvågen? Som konsument är det svårt att veta vilken ände att börja i. Hämta en kopp kaffe och gör dig redo för långläsning!


Begreppet “hållbar” är brett, och luddigt. Och jag är helt grön på området (pun intended). Det är svårt att börja nysta i vad som är hållbart och inte utan att först reda ut några av de termer som ofta används. Jag har gjort en ordlista.

Ekologisk – När råvarorna i en produkt är odlade på ett ekologiskt sätt, alltså utan bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifiering. Obs! Bara saker som odlas kan vara ekologiska – syntetiskt framställda ämnen kan därför inte vara ekologiska. Det finns ännu inget som reglerar vilka skönhetsprodukter som får kallas ekologiska – EU har inget regelverk för detta – så vilka märken som helst kan kalla sina produkter ekologiska (!) så gör din research noga! Att en ingrediens är ekologiskt odlad betyder oftast att den är bättre för miljön men inte alltid – här kan du läsa mer.

Certifiering – För att säkerställa att ingredienserna i en produkt verkligen är ekologiska har det i brist på regelverk och direktiv kommit flera certifieringar som skönhetsmärken kan ansöka om, exempelvis NaTrue och Ecocert. Titta efter dem när du handlar och dubbelkolla att de stämmer – det finns märken som “fuskar” med egna loggor. Här hittar du en lista.

Fair Trade – En märkning som innebär att ingredienser i produkten har köpts från Fair Trade-certifierade jordbrukskooperativ. Märkningen skapar förutsättningar för odlarna att förbättra sina arbetsvillkor och motverkar fattigdom. En Fair Trade-märkt produkt behöver inte vara ekologisk – men ungefär 67 % är det (Källa).

“Naturligt” – ett ord som egentligen inte betyder något för hur hållbar produkten är då det precis som med “ekologiskt” saknas regelverk och direktiv på EU-nivå vad som får kallas naturligt och inte. I debatten ställs “naturligt” i motsats till kemiskt, där “kemiskt” i beautysammanhang betyder “kemiska ingredienser” eller “kemikalier”. Men ALLT är kemi och allt består av kemikalier – hur giftiga dessa kemikalier är handlar sedan om dos. Det finns ingen forskning som stödjer att naturliga ingredienser skulle vara bättre för huden, kroppen eller miljön än syntetiska.

“Naturkosmetika är lika rikt på kemikalier som syntetisk kosmetika”
– Marie Lodén, docent i experimentell dermatologi vid Uppsala universitet
Källa

Närproducerat – När en produkt är producerad i närheten av butiken och konsumenten – principen är ju kortare sträcka, desto mindre transportutsläpp. Dock behöver inte samtliga ingredienser i en närproducerad produkt vara just närproducerad för att kallas så.

Vegansk – Kort och gott att produkten inte innehåller några animaliska ingredienser. En vegansk produkt behöver inte vara ekologisk.


Vad ÄR då hållbar beauty? Precis som med mode kan en produkt vara bra utifrån en parameter, och mindre bra utifrån en annan. En polyestertröja du använder i tio år är bättre än en ekologisk bomullströja du slänger efter tre användningar. Samma sak gäller beauty. Allt handlar om vad som är viktigt för dig – vill du att samtliga ingredienser ska vara ekologiskt odlade eller räcker det med några? Ska produkten vara tillverkad i Sverige, eller stötta ett Fair Trade-jordbruk i Uruguay? Vegansk eller baserad på en “naturlig”, animalisk ingrediens som t.ex. bivax? Det är svårt. Mer krångel: att det inte finns något regelverk (än) om vilka produkter som får kalla sig ekologiska, naturliga och närproducerade gör det ännu svårare att göra hållbara val utan att själv göra mycket research.

Vad kan du göra?
Ta en tankeställare över vad som är viktigt för dig
Gör research innan köp
Var en medveten konsument
Var kritisk mot luddiga formuleringar
Leta efter certifieringar
Köp färre produkter!

Återvinn förpackningen när produkten tagit slut

 

Hur fortsätter jag framåt? Jag har försökt researcha ingredienslistor och certfieringar för att hitta produkter som verkar bra och det finns en hel del godbitar jag tänkte dela med er. Men GUD VAD SVÅRT det är! Jag kommer fortsätta mitt minimalistiska tänk och tänka till både en, två och tre gånger innan köp. Det tror jag är den viktigaste lärdomen – det som sliter allra minst på miljön är att avstå köp helt och hållet! För en skönhetsprodukt som är helt perfekt, utifrån samtliga hållbarhetsaspekter? Det finns inte.

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *