The Style Edit

Stilguide: så tar du hand om din garderob

Nyckeln till en hållbar garderob: att shoppa plagg i bra material, i hög kvalitet som du älskar och sedan tar hand om noga. Boom! Där har ni mitt hållbarhetsrecept. Idag fokuserar vi på den sista biten – klädvård. En läsare kommenterade på mitt material-inlägg och önskade just mer info om klädvård. För hur tar man hand om sina fina, oftast dyra, kashmirtröjor och kvalitetsskor? Klädvård here we go.

kjol från Tibi, skjorta från H&M, body från Wolford och sidenblus, också den från H&M.

Tröjor av kashmir- och merinoull. De flesta ullsorter innehåller lanolin, ullfett, som är smutsavstötande. Det betyder att de inte behöver tvättas så ofta – det räcker oftast att vädra dem ordentligt! När du väl tvättar dem, handtvätta eller välj ett snällt program med låg temperatur och tvätta i tvättpåse. Centrifugera aldrig utan ta ut plaggen blöta och låt dem liggtorka på handduk. Krama ur vattnet med handduken. När de torkat helt, vik dem och lägg dem svalt och mörkt i garderoben. Har de nopprat? Det gör alla kashmirplagg – hur bra kvaliteten än är. Ta bort med en noppkam eller noppmaskin.

Noppmaskin från Steamery, 400 kr

Kavajer och kappor. Häng upp dina ytterplagg på bredare galgar så behåller de formen. Borsta dem med klädborste och vädra dem efter varje användning och kemtvätta några gånger per år.

Bomullsskjortor. För att en vit skjorta ska komma till sin rätt måste den vara krispig och strykt till perfektion. För oss som saknar tålamodet för att stryka är steamern din bästa vän! Jag använder en steamer som funkar perfekt. Du fyller den med vatten, väntar några sekunder tills den värmts upp och låter ångan göra jobbet. Smidigt och enkelt.

Steamer från Steamery, 1200 kr

Sidenblusar. Siden behövs tvättas med ett speciellt tvättmedel – enzymerna i vanligt tvättmedel kan annars lösa upp fibrerna. Låt hängtorka, steama på låg värme och häng sedan in i garderoben på tunn galge med alla knappar knäppta. Då håller den formen.

Jeans. Fräscha upp dina svarta jeans med svart tvättfärg emellanåt! Tvätta så sällan du kan och vänd alltid jeansen ut-och-in.

Svart tvättfärg från Nitor, 119 kr

Underkläder. Handtvättsprogrammet på låg grad i klädpåse funkar bra om du inte orkar handtvätta (och vem gör det?). Låt behåar hängtorka.

Skor av läder. Putsa dina läderskor regelbundet och smörj in dem med (ofärgat) läderfett. Ställ undan dem efter varje användning (men aldrig nära ett element!) och låt dem vila någon dag eller två – använd inte samma skor varje dag. Är du noga med att skorna håller kvar sin form, använd skoblock. Helst av cederträ.

Väskor. Dina väskor kan få ungefär samma behandling som skorna med läderfett och putsning. Lämna in till en skomakare för uppfräschning om du är osäker.

Som avslutning – ett udda men väldigt bra tips jag fick av en stylist som stylar för Nyhetsmorgon:
Om du svettas under armarna, sätt ett trosskydd på insidan av dina skjortor och blusar.
Den suger upp svetten och du slipper fläckar och plagget håller sig fräschare längre!
Ett tips jag använder mig av varje dag.

 

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *