The Style Edit

Klädvård och en sorglig kjolhistoria

Det smartaste när det kommer till kläder och stil? Att shoppa hållbara plagg i hög kvalitet som du sedan tar hand om noga! Gör inte misstaget som jag gjorde för några veckor sedan – håll i er nu – jag tvättade min älskade tibikjol i vanlig tvättmaskin.

Tibikjolen totalförstördes. Hur?!?! Kanske ni tänker. Ta fram skämskudden! Jag var på AW med jobbet och vi hamnade på en liten, trång bar. Redan när jag stod i dörröppningen och skulle gå och beställa tänkte jag att det här, det kommer gå illa.

Vi satte oss och ja – det dröjde inte länge förrän killen mittemot puttade till bordet och en öl hamnade rakt i mitt knä. Jag försökte paniklösa problemet med att hälla vatten på kjolen på barens ännu mindre toalett. När jag kom hem (irriterad och något onykter..) lade jag allt jag hade på mig i tvättmaskinen. Somnade, gick upp nästa morgon och tog tog ur tvätten.

Resultatet? Håll i er.. Kjolen hade såklart krympt ihop till ett tråkigt, gråspräckligt tygstycke. Hur löste jag problemet? Jag beställde en ny kjol och dog en smula av skam.

Gör inte som jag! Ta hand om era kläder och läs tvättanvisningarna mycket, mycket noga. Kort sagt: klädvård! Inte det sexigaste ordet men mycket viktigt. Idag delar jag med mig av mina bästa tips.

 

 

1. Vädra istället för att tvätta. Det gäller för alla plagg men speciellt för tröjor i ull och kashmir – lägg ut tröjan på balkongen eller häng upp den vid ett fönster där det drar kallt i några timmar och den blir fräsch igen. Du kan också testa att lägga tröjan på en handduk i badrummet när du duschar – fibrena öppnar sig av den varma fukten och släpper ifrån sig damm och smuts. När du väl tvättar, använd låg temperatur och ett speciellt ulltvättmedel. Låt sedan plantorka, exempelvis på en handduk. Häng inte upp! Då förlorar de formen.

2. Förvara kläder svalt, rent och mörkt. Var noga med att hålla garderoben ren och fräsch för att undvika ovälkomna besökare – vissa insekter älskar att äta upp kläder! Många material, som t.ex. siden, behöver ett mörkt utrymme för att må bra. Jag har sett flera bloggare hänga upp kläder på en klädstång ute i sovrummet. Gör inte det! Häng in dem i en garderob istället. Men inte för tätt: ju luftigare desto bättre. Var också noga med att vika, inte hänga, tröjor i ullmaterial. Annars förlorar de formen. Jag har mina vikta i en låda. Samma sak gäller skor och väskor: lägg dem svalt och mörkt i lådor stoppade med skoblock/silkespapper för att inte säcka ihop. Jag brukar lägga halsdukar i mina väskor för att de ska behålla formen.

3. Vårda plagget väl. Klädvård ÄR viktigt. Det är inte bara huden som mår bra av extra kärlek. Använd klädrulle och klädborste, klacka om skor, byt sulor ofta och smörj in lädergrejer med läderfett. Det är precis samma sak som med en bra hudvårdsrutin: tricket är kontinuitet! Precis som att du märker resultat på huden när du rengör och smörjer in varje morgon och kväll mår skor bra av en veckolig insmörjning. Borsta bort smuts, smörj in och impregnera. Då håller grejerna år efter år! Tänk också på att ha två-tre par skor att variera mellan: skor mår bäst av att användas varannan dag. De behöver torka och vila mellan varven. Vi svettas ju trots allt en deciliter svett per fot per dygn..

4. Ta hjälp av ett proffs. Vissa saker kan du enkelt fixa själv: sy fast knappar som fladdrar eller fixa en fåll som släppt. Andra saker behöver du överlåta till proffsen! Som att kemtvätta vackra sidenkjolar och lämna in skor till skomakare. Det är en billig investering om du ser till hur många kläder och skor du sparar! Har du ett favoritplagg som blivit för stort eller litet kan en bra skräddare göra under. Och kemtvätta! Gör för guds skull inte misstaget jag gjorde. Kemtvätta alla ömtåliga plagg, för säkerhets skull.

Mina bästa skomakare och skräddare:

Beckmans skoservice, Nybrogatan 23

NK skrädderi, Hamngatan 18

Roslags Kemtvätt, Roslagsgatan 12

Tvättexperten, Råsundavägen 107

13 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *