Minimalism

Köpstopp – så gick det sen

Den första utmaningen i #Minimalismutmaningen var ett köpstopp: att i december inte köpa något vare sig i inredningsväg, kläder, accessoarer eller skönhetsprodukter. Puh! Månaden är över och det är dags att utvärdera. Hur har det gått? Kommer jag fortsätta köpstoppet 2019?Istället för att följa konsumtionskonton har jag försökt maxa mina flöden med vacker konst.

Hur gick det? Som jag bloggade om förra veckan bröt jag mitt köpstopp en gång – jag köpte en tröja jag tittat på länge som jag fann till ett rabatterat pris. Men överlag är jag nöjd – inga nya skönhetsprodukter (något jag brukar handla en hel del) och inga inredningsprylar. Och i julklappsväg gav jag bort upplevelser, bland annat besök på operan.

Några reflektioner: jag känner mig lite skamsen över att jag bröt mitt löfte, och det kanske är bra? Jag upplever att jag tänker till och funderar mer över min konsumtion än vad jag gjort tidigare i år och det är helt klart på grund av köpstoppet. Reflektion två: stoppet – alltså själva regeln att inte “få” köpa något – gjorde att jag de första två-tre veckorna gick runt och tänkte på saker jag önskade mig mer än vanligt. Säkert en klassisk “vill ha det man inte kan få”! Men sedan blev det enklare. Reflektion tre: december tror jag är en extra svår månad att starta igång ett köpstopp på. Det är reor, erbjudanden och julklappar ö-ver-allt! De flesta startar i januari, det känns enklare.

Kommer jag fortsätta? Jag kommer inte ha något regelrätt “stopp” som i sluta-konsumera-helt men försöka minimera min konsumtion så mycket jag kan. Att ändå tänka i köpstoppstermerna tycker jag är bra – jag tror det gör att man flyttar fram sin “köpgräns” lite längre än vad man annars hade gjort. Att inte konsumera utan att tänka till ordentligt först! Jag har gått med i facebookgruppen Köpstopp, gör det du också.

Är ni redo för nästa utmaning? I januari börjar jag med utmaning två – hållbart mode och skönhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *