Väska från ATP Atelier, merinoullströja från Arket, kappa i återvunnen ull från H&M.
I min senaste stilguide, om hållbara material, listade jag de vanligaste klädmaterials fördelar och nackdelar. Även om det finns bättre och sämre material – polyester är djävulens påfund! – blir slutsatsen att vi behöver ta hänsyn till mer än bara materialval. Exempelvis borde vi alla köpa färre plagg av högre kvalitet (gärna i naturmaterial), som håller länge och hoppa av fast fashion-tåget.
Jag gillar att utmana mig själv i att leva så minimalistiskt som möjligt och målet är att bara spara kläder, accessoarer (och prylar i allmänhet) som antingen skänker mig lycka och glädje, fyller en viktig funktion eller är kopplat till ett visst minne. Med de tre små “boxarna” på checklistan är det lätt att se vilka saker som ska behållas när man rensar och vad som ska bli nya tillskott i garderoben.
Mina utmaningar är:
Att välja rätt material. Jag vill undvika bomull (även ekologisk bomull, den kräver fortfarande enorma mängder vatten att producera) och undvika syntetmaterial helt och hållet. Naturmaterial som kashmir och merino har alltid varit mina favoriter, så de fortsätter jag använda – helst återvunnen ull! De är inte bara bättre för miljön, de behöver inte tvättas lika ofta och plaggen i sig håller längre. Jag köpte senast en kappa i återvunnen ull från H&M Conscious Exclusive.
Att välja vegetabiliskt garvat läder. Jag upplever att läderskor- och väskor håller bättre, så länge jag tar hand om dem på rätt sätt, smörjer in dem och lämnar in dem till skomakare då och då. Däremot har jag aldrig reflekterat över vad för slags läder jag använder? Den vanligaste, och mest skadliga metoden, är kromgarvning med kromsalter som är dåliga både för människa och miljö. Vid vegetabilisk garvning används istället syror från t.ex. bark. Processen tar längre tid och slutpriset blir högre, men det får det vara värt.
Att om jag handlar från min favoritbutik H&M.. Ska jag bara försöka handla från H&Ms Premium Quality, Conscious och Conscious Exclusive-kollektioner. H&M är helt klart min “guilty pleasure”!
Lyckligtvis är redan några av mina favoritplagg gjorda på ett mer hållbart sätt: mina favoritjeans Molly från Gina Tricot ingår i märkets “The Good Project” och favoritväskan Volterra från ATP Atelier är tillverkad i vegetabiliskt garvat läder och producerad lokalt med “slow fashion” som ledord. Och så nya kappan, i återvunnen ull, från min “guilty pleasure” H&M.
Vilka är dina hållbarhetsutmaningar?
4 Comments
Lotta
Att göra slut på skönhetsprodukter innan jag köper nya. Att inte impulsköpa smink/krämer som jag sedan inte tycker om och därmed inte gör slut på. Att hitta favoriter och hålla mig till dessa (säkra kort). Kvalitet framför kvantitet….
Karin Lind
Å ja, det försöker jag med göra! Bra tips. Minimalism även i necessären 🙂
Linda
Först, tack för tips! Köpte nyligen nya jeans och då de som du tipsat om. Älskar dem.
Mina hållbarhetsutmaningar är bomull och träningskläder. När det gäller bomull så dels till mig själv när det gäller t-shirtar, strumpor, jeans mm men främst till sonen som fortfarande växer. Jag köper mycket som är dyrare till honom, men 6-7 nya jeans varje höst om de kostar typ 600 och så tröjor, underkläder på det är inte helt billigt. Då faller jag för HM och det som ska vara eko men men. Träningskläder är ju syntet och jag tvättar i ättika., lägger i frysen etc men de håller inte hur länge som helst helt enkelt. Luktmässigt. Jag har klänningar, kappor och tröjor i cashmere som ser som nya ut även efter 7 år och som jag troligen kommer använda tills de faller i bitar, men allt annat…
Karin Lind
Å det är svårt. Speciellt med barnkläder som du skriver! Man behöver mycket att byta med och de blir smutsiga lätt osv.