2019 var minimalismens år! Under hashtaggen #Minimalismutmaningen bloggade och instagrammade jag om olika utmaningar, en utmaning per månad, under 2019 med syftet att minimera shoppingen, använda upp skönhetsprodukter, göra mer hållbara val och känna sig nöjd med mindre. Less is more. Hur har året gått? Idag gör jag en årssummering och går igenom den berg-och-dalbana av känslor och insikter som ett minimalistiskt år fört med sig.
I våras upptäckte jag Swedish Stockings som tillverkar strumpbyxor av återvunnen nylon.
Jag började 2019 med ett köpstopp. Eller egentligen tjuvstartade jag i december 2018 – den sämsta månaden att starta ett köpstopp på! Det blev en del improviserande med julklappar.. Inte en enda pryl fick köpas, och det lyckades jag med (nästan). Jag överraskades av hur mycket pengar jag sparade, hur mycket utekaffe kostar (skräcken!) och även om jag bara testade några veckor, gjorde köpstoppet att jag tänkte till och funderade mer över min konsumtion – under hela året – än vad jag gjort tidigare år.
Våren fortsatte med en djupdykning i den gröna världen med ledord som naturligt, eko och fairtraide. Kan man shoppa hållbart? Jag researchade och insåg snabbt att “ekologisk” och “naturlig” skönhet kan betyda nästan vad som helst. Men också att det finns många hållbart producerade märken därute – beroende på vad man menar med hållbart, förstås. Bite Studios, Studio Heijne, By Evalunda, RMS Beauty och Patyka är några av 2019s upptäckter.
Ljuvliga, hållbara burkar från RMS Beauty, ett märke jag upptäckte 2019.
Under våren påverkade Low buy-tänket även sminksamlingen och badrumsskåpet och jag frossade i #empties och #hitthepan-uppdateringar på Instagram. Jag lät mig stanna upp i april med en reflektionsmånad. Då skrev jag såhär: “jag känner mig som en slösa, och tänker på kläder, shopping och nästa köp flera gånger om dagen..”. Några veckor senare lät jag mer positiv: “lösningen är att tänka att jag inte slutar konsumera, utan konsumerar annorlunda. Jag konsumerar konst, upplevelser, resor, god mat, film, böcker, museum, yoga.. “. Jag kände mig inspirerad!
Måttsytt mode.
Genom utmaningen kom jag i kontakt med Wendy Heijne, designer och grundare av Studio Heijne som jag samarbetat med flera gånger under året. Ett märke vars vision är att standardstorlekarnas tid är förbi – måttsytt är det nya.
Du väljer plagg, väljer detaljer såsom ärmlängd och krage och fyller i dina mått. Voilá – ett måttsytt plagg är ditt! Såklart etiskt producerat i hållbara, ofta återvunna naturmaterial.
Här bär jag klänningen Sunday Dress.
Det var i maj, ett halvår in i utmaningen, som minimalismtänket tog fart på riktigt. Jag insåg genom vilka fördelar det finns med att minimera och applicerade samma tänk på andra delar av hemmet (och livet). På semestern läste jag böcker om decluttering, rensade hemma, sålde böcker som bara stod och dammade, gjorde mig av med alla papper och testade att leva helt pappersfritt – det gick! Jag kom i kontakt med ‘100 Things Challenge’ och räknade allt jag ägde, och rensade lite till.
Jag landade lite efter semestern. Hösten har inte varit lika utmaningsfokuserad, kanske eftersom det minimalistiska tänket kommer mer naturligt nu? När jag hade räknat alla mina ägodelar kände jag mig nöjd med antalet – vilket var lägre än jag trott – och min garderob var nere på 40 plagg och accessoarer. Idag är min smink- och skönhetslåda mindre än någonsin. Jag fortsätter tracka all min shopping och känner mig nöjd. Vilket ju minimalism handlar om! Att känna sig nöjd, med mindre.
Hur har 2019 gått för er?
Du hittar samtliga inlägg i serien här!