Minimalism

Minimalistiska utmaningar att testa 2020

Ett nytt årtionde! En tid för nystart? Kanske en garderobsrensning, en “low buy”-utmaning, en vår-kapselgarderob eller något mer drastiskt? Jag har scrollat igenom arkivet och samlat alla de utmaningar och minimalistiska tips jag bloggat om 2019, för garderoben, necessären, hemmet och livet i stort.


Om du vill minska din konsumtion, testa:

Köpstopp. För dig som verkligen vill utmanas, sätt ett stopp på all slags shopping! Du kommer överraskas över hur mycket pengar du sparar – och tid! – och hur befriande det är att avskärma sig helt från konsumtion.

Tracka din shopping. I mobilen eller med papper och penna, skapa en lista med tolv gånger 31 rutor – en ruta per dag. Sätt sedan ett kryss per köpfri dag! Ett smart och roligt sätt att få översikt över shoppingen och som taggar dig att samla kryss. Vad räknas som ett köp? För mig räknas klädköp, accessoarer, hudvård, smink, inredning och “prylar”. Inte mat, inte nöjen. Men you do you!

En in, en ut-principen. En princip som går ut på att du inte köper nytt, förrän du fått något sålt, skänkt eller återvunnit.

 

För att nystarta garderoben, testa:

Kapselgarderob. En kapselgarderob, från engelskans “capsule wardrobe” är en koncentrerad garderob, en “garderob i garderoben”, bestående av ett litet antal utvalda plagg som bärs under en säsong.

4 x 4-utmaningen. En ännu mer kocentrerad kapsel bestående av 16 plagg, uppdelade i fyra grupper, som kombineras kors och tvärs med varandra. Läs hur du gör här.

10 x 10-utmaningen. 10 plagg, 10 dagar.

En januarirensning. Städa ur garderoben, välj vad du ska spara. Steama, stryk och vik, sy knappar som ramlat av, putsa skor, lämna in till skomakare och skräddare. Skänk till återvinning och städa ur väskor. Så skönt!

 

För en nystart av necessären, testa:

No Lippies Left Behind. En utmaning för dig som redan har en stor samling läpprodukter, men gärna ändå köper nytt (läs: jag). Läs hur utmaningen går till här och sök på instagram #nolippiesleftbehind för pepp och inspiration.

#HitThePan. Använd upp det du har och hit the pan – nå botten i sminkpaletter, ögonskuggor och puder.

Att byta bort engångsartiklar. Bomullsrondeller, makeup-wipes och rakhyvlar. Många av våra vardagsprylar är engångs och kan enkelt bytas mot mer klimatsmarta alternativ. Läs min lista över saker jag slutat köpa här.

Låt nästa köp bli en refill. 2020 kommer vi se fler märken som erbjuder refills! Jag har samlat favoriterna här.

 

För ett mer minimalistiskt hem, testa:

En digital detox. Rensa telefonens bilder, avfölj nyhetsbrev och kurera dina sociala medier. Läs och inspireras här.

The 100 Things Challenge. Inget för den minimalistiska nybörjaren kanske, men för dig som “fastnat” och vill ha en nystart. Utmaningen går ut på att minska sitt ägande till max 100 saker – även om siffran är sekundär. Läs mer om utmaningen och hur du genomför den här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *