The Style Edit

Shoppa minimalistiskt! Fyra frågor innan köp

Om du ska shoppa – shoppa smart!

Härom dagen agerade jag personal shopper! Elin ville skapa en basgarderob med plagg i bra kvalitet som kan användas länge, som aldrig blir omoderna. Att satsa på basplagg är den bästa garderobsinvestering du kan göra, både för stilen och plånboken. Och miljön! Men det kräver lite extra “minimalism”-tänk när man shoppar.

Hur shoppar man minimalistiskt? Man kan exempelvis ställa sig några frågor innan köp. Självklara frågor är förstås: passar plagget, har jag råd med det, kommer jag orka sköta om det, är det skönt att bära? Men så finns det extrafrågor som kan vara bra att ha koll på. Här kommer tre!

1. Äger jag redan något plagg i samma stil? Vi människor är vanedjur. Vi gillar att hålla oss inom en comfort zone. Det är lika bra att erkänna det: vissa kläder ger oss trygghet. Sån är jag iallafall: jag älskar mina svarta, vippiga, knälånga kjolar och hade säkert ägt tjugo (om jag bara hittade dem när jag shoppade). Erkänn, du har också ett sånt plagg! Men chansen är stor att du inte behöver ytterligare ett par svarta jeans/skor/whatever.

2. Vad ska jag bära plagget med? Om inte tre outfits poppar upp i huvudet endast av att titta på plagget – köp det inte! Köp bara plagg som du verkligen vet kommer funka, och som behövs, i din existerande garderob. Som går att matcha med det du redan har. Ett bra köp är något du kan använda flera dagar i veckan, som går att klä upp och klä ner, och som håller i många år.

3. Är det här verkligen jag, alternativt, kommer trenden hålla i sig? Ha som regel att undvika trendköp – om inte trenden är något som känns väldigt du. Och då menar jag “du” 2015, 2025 och 2035 – även om trender kommer och går kommer du kunna bära med dig vissa trendplagg länge. De blir klassiker i din garderob. Peplumtrenden för några år sedan är en sådant trend-blev-klassiker-plagg för mig. Jag älskade trenden, köpte fem toppar, använder dem fortfarande, älskar fortfarande peplum. Andra trender kommer inte vara lika långvariga.

 Vill du också ha hjälp med att hitta din stil? Läs mer här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *