The Style Edit

Stilguide: Att skapa en signaturstil

Att skapa en stiluniform. För ungefär två år sedan började jag tänka på mina kläder mer som en uniform, än något som ska förnyas med varje säsong, som ska följa trenderna och kännas “aktuellt”. Ni som läst bloggen länge vet hur obsessed jag är vid denna idé: att skapa en liten, perfekt garderob med det allra bästa, med plagg som är tidlösa och alltid funkar. En koncentrerad signatur-garderob. För mig är det den högsta nivån av stil.

Vad är en signaturstil? Kort sagt är det plagg som känns 100% du, som håller över alla säsonger och trender. Ditt “trademark” som känns typiskt “du”. Många kreatörer har anammat ett uniformstänk: Steve Jobs bar alltid svarta polotröja, Karl Lagerfeldt hade kostym i svartvitt, Gabrielle Chanel bar alltid pärlor.

Varför behövs en signaturstil? I vårt trend-besatta samhälle är en signaturstil en minimalistisk motsats. Det är hållbart och bättre för miljön: när du hoppar av fast fashion-karusellen kommer du behöva satsa på kvalitet före kvantitet och köpa färre saker. Det förenklar vardagen: du slipper stressen av att behöva hålla dig trend-uppdaterad och känner dig alltid put-together.


Så skapar du din signaturstil.

 1. Svara på stilfrågorna nedan.– Vilka plagg känner du dig mest “du” i?

  – Vilka av de outfits du burit senaste månaden tycker du bäst om?

  – Vilka plagg, silhuetter, färger och mönster dras du till?

  – Vilka material tycker du är skönast att bära?

  – Vad jobbar du med? Behöver du ha en jobb-uniform och en hemma-uniform?

  – Om du hade en minut att välja outfit; vad hade du valt?
  Vem vill du vara – vad vill du utstråla med din stil och vilken känsla vill du åstadkomma?

   

 2. Rensa garderoben.Genom att rensa ut din nuvarande garderob får du överblick över vad du har, vad som behöver göras av med och vad du ska behålla. Med all säkerhet hittar du flera av dina signaturplagg i din befintliga garderob!
 3. Välj material som håller länge.När du börjat hitta dina signaturplagg kommer du behöva investera i tidlösa varianter av dessa, i bra material och hög kvalitet. De ska kunna finnas med dig länge! Läs min materialguide och klädvårdsguide.
 4. Testa en kapselgarderob.I en Capsule Wardrobe ingår ett utvalt antal plagg där en hel säsongs outfits ska skapas utifrån endast dessa plagg. Syftet är att skapa en minimalistisk och användbar säsongsgarderob med noga utvalda favoriter. Såhär gör du!
 5. Utmana dig!Kanske vill du ta minimalismen till nästa steg? För att kicka igång inspirationen kan du testa en utmaning. Perfekt för dig som vill ta din kapselgarderob ett steg längre. Testa ett köpstopp, 4×4-utmaningen eller 10 x 10-utmaningen.
 6. Testa en liknande approach på skönhet.Bara det bästa ska få finnas i din garderob. Så även i necessären! Jag har bloggat om minimalism även med hudvård och smink här!

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *