The Style Edit

Spring Clean Out! Vårstäda garderoben

Inlägget innehåller annonslänkar

Min garderob utgör säkert en fjärdedel av min lägenhet. Visst, då bor jag ganska litet också, i en 1,5-rummare på 33 kvadrat. Tänk er då när jag ska rensa garderoben! Vilket jag gör minst en gång i månaden, kläd-neurotisk som man är. Då ligger kläder överallt, på soffan, golvet, skor slängda hit och dit..

Idag tänkte jag dels visa min garderob, dels ge er mina bästa garderobsrensartips. En “spring cleanout” hör ju ändå våren till!

Min garderob består av två garderober från Ikea i modellen PAX. De är knappast fancy, men riktigt bra! Min PAX är vit, med vita dörrar. En större tvådörrars, en mindre. Nedtill har jag korghyllor som kan dras ut. Där förvarar jag träningskläder, underkläder och pyjamasar. På hyllan över står alla mina skor uppradade, vissa sandaler ligger i skokartonger som jag märkt ut för att lättare se vad som ligger var.

Över skorna har jag en hängställning där jag hängt kläderna i “användningsordning”: mest använt till höger.  Som ni ser bär jag just nu nästan uteslutande mina nya skjortor tillsammans med tibikjolen eller svarta jeans. Jag har en del plagg som används ganska sällan – kaftaner, sommarklänningar och nån festklänning – som får hänga till vänster.

Vid min förra rensning passade jag på att riktigt skrubba garderoben när jag ändå höll på. Är du en modenörd är en snygg garderob en självklarhet. Det är nämligen himla trist när den fina tröjan ätits upp av insekter eller när garderoben börjar lukta sunk! Och såklart – när du inte hittar vad du ska ha på dig. Såhär gör du garderoben vårfräsch.

★ Rätt garderob.  Trenden med infällda spotlights i klädkammaren där kläder hänger på klädställningar och inte inne i skåp är snyggt på instagram, men dåligt för dina kläder. Speciellt plagg i omtåliga material som siden. Tänk kallt, ordentligt vädrat, torrt och mörkt. Då mår kläderna som bäst!

★ Spara, sälja eller skänka? Spara inget du inte har på dig – om det inte betyder något särskilt. Du förtjänar bättre än medelmåttskläderna. Släng inte, återvinn! Du kan få bra rabatter hos H&M när du lämnar in gamla textilier och nu har Åhléns ett samarbete med Stadsmissionen där du kan lämna in hushållsprylar och kläder som ges vidare till välgörenhet.

★ Sortera och organisera. Du kan sortera efter färg, plagg eller användningsområde, som festplagg, jobbplagg och “hemmaplagg”. Jag sorterar efter hur ofta plagget används.

★ Rätt förvaring. Kläder behöver space. Packa inte in hundra galgar i en smal garderob utan lämna lite rum mellan plaggen. Kashmirtröjor och andra ullplagg mår bra av att ligga, inte hänga. Lägg väskor i dustbags och fyll dem med något mjukt så de håller formen. Lägg skoblock i skor, låt dem vädra ordentligt och lägg sedan också dessa i dustbags eller fina kartonger, som dessa. Vill du vara riktigt fancy? Vira in dina finaste plagg i silkespapper

★ Att köpa. Investera i bra galgar som inte sticker hål i kläderna. Har du många ömtåliga ullplagg är det bra att lägga in en påse lavendel i garderoben. Mal och andra insekter gillar nämligen inte lavendeldoften. Cederträkulor (som dessa!) och skoblock i cederträ är bra i samma syfte: de håller insekter borta och sprider en god doft. Dessutom är cederträ ett träslag som suger åt sig fukt himla bra – hejdå fotsvett!

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *