Karin

Mina bästa museum i Stockholm

Museum. Finns det något bättre att spendera en ledig söndag på? Eller eftermiddag, efter jobbet? Särskilt härligt i en stad som Stockholm där museerna är många! Jag besöker dem minst en gång i veckan – som lärare i historia blir staden som ett utökat klassrum. Museibesök på arbetstid, hur ljuvligt? Men jag går också hit på min fritid, för att få inspiration och en stunds lugn egentid. Idag listar jag Stockholms bästa!

Hallwylska Museet, Hamngatan 4

Hallwylska Museet är en oas mitt i stan, vägg i vägg med de lyxigaste butikerna. Huset, eller palatset – 40 rum och fem våningar! – uppfördes 1898 åt makarna Walther och Wilhelmina von Hallwyl. Wilhelmina var en samlare och hade tidigt en dröm om att låta hemmet bli museum, så att allmänheten kunde njuta av de stora konstsamlingarna och testamenterade därför palatset till staten. Jag smiter gärna in hit på somrarna, inte bara för att se de välbevarade sekelskiftesrummen, utan för den vackra innegården! På somrarna sätts här upp en uteservering. En varm junieftermiddag känns ett glas rosé här som att vara i Italien snarare än i Stockholm.

Carl Edhs Ateljémuseum, Lögebodavägen 10

Carl Edhs Ateljémuseum. En bit från Vasastan ut mot Hagaparken hittar du Carl Edhs ateljé, bevarad som han lämnade den, fylld med skisser, verktyg och skulpturer som låter dig följa ett konstverk, från idé till skiss, utkast och färdigt verk. Ett litet, men vackert museum som alltid fyller på mitt inspirationskonto.

Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2

Medelhavsmuseet är en oupptäckt pärla som få verkar känna till, trots att det ligger mitt i centrala Stockholm! Här är jag nästan alltid ensam. Kanske är det mumierna i källaren som skrämmer bort besökare? Jag brukar sitta en stund bland de antika skulpturerna och tar sen en fika på Café Bagdad en trappa upp. En perfekt plats för att skriva blogginlägg, planera lektioner eller bara insupa atmosfären.

Millesgården, Herserudsvägen 32

Millesgården. Ett besök till Millesgården kräver en resa ut till Lidingö men väl framme är mödan värt det! Avvara en söndag och njut av den magiska utsikten, vacker konst, inredning, skulpturparken och tillfälliga utställningar. I vår kan du bland annat se Hilma af Klint. Ett genomvackert museum både utomhus och inomhus.

Konstakademien, Fredsgatan 12

Konstakademien. Ett stenkast från stan, på en nästan folktom gata, ligger Konstakademin eller som det egentligen heter – Kungliga Akademien för de fria konsterna. Ett hus som ritades redan på 1600-talet, som har varit skola och ateljé för några av våra mest kända konstnärer. En särskilt härlig plats att vila på efter en runda på stan, när man är trött på stadspulsen och behöver pausa från ljud och människor.

Prins Eugens Waldemarsudde, Prins Eugens väg 6

Prins Eugens Waldemarsudde kräver en spårvagnsresa eller långpromenad från stan men är så värt det! Gå hit en vårdag och njut av vacker natur, god fika och spana in Rodin-skulpturer och chica tanter. Precis som Hallwylska är Waldemarsudde ett före detta hem – närmare bestämt ett privatpalats åt prins Eugen, fylld med över 7000 konstverk. Åk hit på dejt eller ta hit mormor!

Nationalmuseum, Södra Blasieholmshamnen 2

Nationalmuseum. Det mest turistiga museet i min lista, men också det pampigaste! Ett århundrade per våning, ungefär, från 1500-tal till idag med det maffigaste svensk konst kan erbjuda: stora Carl Larsson-verk, kungaporträtt, pastelliga Roslin-verk.. Hit tar jag ofta klasserna på halvdagsutflykt och brukar passa på och stannat kvar en extra stund när eleverna åkt tillbaka till skolan. Jag sitter en stund bland de vackra, antika skulpturerna på entréplan, tar en kaffe (bakverken är svindyra) i det mycket väl inredda fiket och njuter av svensk konst genom historien.

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *