Beauty

Stötta etiska skönhetsmärken

Black Lives Matter-grundarna: Patrisse Cullors, Alicia Garza och Opal Tometi.

Alla val du gör påverkar: vilka böcker du läser, vilka influencers instagramkonto du följer och framförallt –  i vems ficka du lägger dina pengar. Att shoppa hållbart är mer än bara plastfria förpackningar och ett eko-certifierat innehåll. En aspekt som ofta glöms bort är den sociala hållbarheten: goda arbetsvillkor, jämlikhet och jämställdhet. Att märket aktivt jobbar mot rasism.

Konsumentmakt: att du som konsument genom dina val av konsumtion kan stötta och påverka. 

Också dina val av skönhetsshopping påverkar. Går dina pengar till en vit företagspamp? Sharon Chuter, VD på UOMA Beauty, startade uppropet “Pull up or Shut up” där företag uppmanas att dela med sig av personalstatistik så att konsumenten enkelt kan se hur många svarta som har ledande positioner i företaget.

I en intervju med The Cut säger Chuter: “Only transparency and accountability can drive change. We need to get to the tree of white supremacy and cut off all the branches. This is my branch. I know what goes on here. Only consumers can drive accountability.” Många märken har delat med sig och det är skrämmande dåliga siffror – du hittar statistiken på @pullupforchange.

Ett liknande initiativ är The 15 Percent Pledge. 15% av USAs befolkning utgörs av svarta, därför är det inte mer än rättvist att också 15% av alla märken som representeras på de stora köpcentren ägs av svarta, att 15% av alla företagsledningar utgörs av svarta, etcetera. Så ser det inte ut idag. Sephora blev de första att gå ut och lova en förbättring. Följ deras arbete här.

Flera märken har valt att donera pengar de senaste veckorna. Jätten Glossier donerar en miljon dollar. Rituel de Fille lanserar den 31 juli Color Nectar Pigment Balms där 100% av vinsten doneras till Black Lives Matter, ACLU Foundation och LGBTQ Freedom Fund. Du hittar dem här.

Men vill du göra en direkt ekonomiskt skillnad, stötta ett märke som ägs och drivs av BIPOC (black, indigenous, people of color). Jag startade en tråd i facebookforumet Beauty & Bullshit och fick tips på massor av märken som jag ännu inte hunnit testa själv, som Hyper Skin, Coloured Raine, Juvia’s Place och Briogeo. Två av mina favoriter är lyxiga Pat McGrath Labs och Fenty Beauty. Vilka är dina?

Underbart glossiga Fenty Beauty Gloss Bomb

Lyxiga Pat McGrath Labs.

Mitt nästa hårvårdsköp – “Don’t Despair, Repair”-masken från Briogeo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *