Beauty,  Minimalism

Tio saker jag slutat köpa

Tänk efter – hur mycket plast använder du varje vecka? Hur mycket pengar försvinner och hur mycket skräp bidrar du till? Den hårda sanningen är att ingenting försvinner. Ja, vissa saker återvinns men det mesta hamnar på ett sopberg eller bränns. Plastpåsar, tops, tvålrester.. Listan är lång. Som tur är finns det alternativ!

Att leva med färre, men värre, är mitt motto: de saker jag äger ska vara användbara, fina och “spark joy” – inte ta tid, plats och energi. Sedan jag började min minimalistiska resa har jag nästan gjort det till en tävling att hitta ersättningar till många av de engångsartiklar jag använt. De får gärna vara fina, och kännas lyxiga. Att leva hållbart är långt från mossigt! Idag listar jag tio sådana: tio ersättare till många av de engångsartiklar som hamnar på sopberg varje år, som kommer spara dig tusenlappar. Jag hoppas det inspirerar!

Face Halo och Humble Brush, en komposterbar tandborste i eko-bambu.

Tvättlappar istället för bomullsrondeller
Jag får du också lätt panik när du tänker på hur många engångsartiklar som används och slängs varje dag?! En enkel sak att byta ut är bomullsrondeller! Numera använder jag tyg-tvättlappar från Jordklok som jag tvättar i tvättmaskin efter användning. Det enda minuset är att vattenfast mascara lämnar en grå färg – först använde jag vita tvättlappar, sedan övergick jag till svarta. De ser snygga ut längre.

Säkerhetsrakhyvel istället för engångshyvlar
Apropå engångsartiklar: en säkerhetsrakhyvel, på engelska safety razor, är ett skaft som du sätter ett dubbelvässat rakblad på. Tänk old school herr-rakning. Du byter bara rakblad när de slitits ut. Inte bara bättre för miljön, jag upplever att de även “tar” bättre. Än så länge marknadsförs de främst mot män, men jag hittade några inte allt för “macho” på Åhléns herravdelning.

Nätpåse och tygpåse istället för plastpåsar
Plastpåsar gör ingen glad! Däremot kan en nätpåse eller tygpåse både vara fin och praktisk. Jag har min svarta nätpåse i väskan och plockar fram den när jag behöver. Perfekt för träningskläder, matvaror och allt annat man släpar. Min är i ekologisk bomull och kommer från Åhléns.

Dr. Bronner’s istället för handtvål, kroppstvål och rengöringsmedel
Världens bästa multiprodukt! Dr. Bronner’s “multitvål” ska gå att använda till 18 olika saker, allt från duschtvål, tvättmedel, ansiktstvål och tandkräm (!). Jag testade att borsta tänderna med den och nja.. Det var rätt äckligt. Men den funkar toppen som allt-i-allo-tvål för både kropp och händer  och rengöring för golv, badrum, disk etcetera. Jag köpte min med pepparmintsdoft på Åhléns.

Mascara och snedställd pensel istället för separat ögonbrynsprodukt
När jag var i London och glömde packa en brynprodukt fick jag lov att bli kreativ: jag tog lite, lite mascara på en snedställd borste och målade smala streck. Voilá! Hår som hår – mascara funkar toppen och är numera det enda jag använder till brynen. Jag använder denna från Dior.

En egenmixad fukt-mist istället för kroppskräm
Är du också en torris? Jag hatar att smörja in mig så att spraya på fukt på kroppen är perfekt. Jag har gjort en egen mist av att blanda fuktgivande toner och gamla slattar av serum, olja och kräm i en sprayflaska. Bara att skaka och mista! Perfekt om du har halvtomma flaskor ståendes i badrumsskåpet.

Tandborste i bambu istället för plast
Nyligen bytte jag ut min plast-tandborste mot en Humble Brush, en tandborste tillverkad i komposterbar, ekologiskt odlad bambu. Mycket smart. Och fin! Jag köper min här.

Poddar istället för tidningar
Jag älskade att köpa lyxiga magasin förr; Styleby, Elle, Vogue.. Det senaste året har jag nästan helt övergått till poddar, det är perfekt att promenera eller pyssla hemma med en podd i öronen. Om jag blir sugen på att läsa en papperstidning, läser jag den i appen Readly, eller svänger förbi biblioteket och bläddrar där.

 

 

Dustbags istället för necessär
När man handlar en designerväska eller -skor får man alltid dustbags. De är himla fiffiga, både för att förvara accessoarer i, men också som necessär! Jag har dem att packa i när jag reser. En för smutstvätt, en för smink/hudvård, en har jag alltid i min handväska för plånbok, nycklar och småsaker som annars ligger i botten av väskan.

Vattenflaska från BKR istället för plastflaska
Vatten, kaffe, te.. Jag är aldrig utan min BKR! Tänk så mycket man sparar när man slutar köpa take away-kaffe och vatten på flaska? Både miljön och plånboken skriker halleluja! Jag älskar kaffe, juicer, smoothies och take away i allmänhet men brukar isåfall be att få kaffet i min BKR, en glasflaska som kan diskas i maskin och funkar med både kall och varm dryck. De flesta vardagsmornar fyller jag på med nespresso-kaffe hemifrån. Jag har köpt min på Wakakuu.

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *