Beauty

Så får du sminket att hålla

 

Klockan ringer sex, på med sminket, brows on fleek. Iväg till jobbet halv åtta, regn och slask, paraplyt går sönder. Lektioner i varma klassrum, möten, föräldrasamtal, svettiga bandymatcher med femmorna på rasten. Fika med kollega. Promenad. Äta. Blogga. Sova. Vi busy business-brudar behöver ha ett smink som håller hela dagen – men hur gör man för att allt ska sitta på plats? Här kommer mina bästa tips.

 

1. Se över din hudvårdsrutin
Anpassa hudvården efter din hudtyp och kom ihåg att en fet hy också behöver fukt! Annars hamnar du i en ond cirkel där huden kommer bli ojligare än du egentligen “ska” vara. Exfoliera regelbundet för att få bort död hud och fnas som sminket gärna sätter sig i. Försök också hitta ett solskydd som inte är superfett. En ny favorit här hemma kommer från Kicks och heter Vitamin C Day Fluid med SPF25. Var också noga med att låta krämerna sjunka in några minuter innan du börjar med sminket.

 

2. Använd primer, för bövelen!
Jag sprayar först ansiktet med ett primervatten från Smashbox, låter det torka till och går sedan över T-zonen med en nermattande, porfyllande primer som Benefit Porefessional. På ögonen, innan ögonskugga och eyeliner, applicerar jag en ögonskuggeprimer. Och här kommer mitt bästa tips! Använd ögonskuggeprimer också i brynen, och under ögonen, samt precis vid franskanten. Ögonsminket och concealern kommer sitta som sten.

3. Sätt allt på plats med setting spray
När bas bryn och eventuell bronzer, rouge och puder – puder är ett måste! –  är på plats sprayar jag ett setting spray, som Urban Decay All Nighter, över ansiktet. Ett annat bra alternativ är MAC Fix+. Återigen: sminket kommer sitta som sten! Sprayet gör att sminket liksom “sätter sig” och tar också bort den pudriga känslan och lämnar huden  dewy och fin. Jag väntar dock med ögonsminket tills settingsprayet har torkat. Att spraya ansiktet allra sist är ingen bra idé då mascaran kommer hamna överallt. Tro mig, jag har testat.

 

4. Övrigt smink
Vattenfast mascara, gel-eyeliner istället för kajalpenna, ögonbrynspomade/gel istället för skugga, vattenfasta läppstift typ Anastasia Beverly Hills Liquid Lipstick är dina bästa vänner under svettiga dagar.

 

5. Touch-up under dagen
Om du har kombinationshy eller oljig hy och behöver en touch up rekommenderar jag ett lätt, transparent puder som du försiktigt pressar på – inte borstar på – huden. Och kom ihåg att inte ta så mycket på ansiktet med fingrarna – på fingertopparna har du oftast lite fett som kan lösa upp sminket. Det gäller speciellt dig med lugg eller hår i ansiktet som man tenderar att hela tiden pilla i.

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *