The Style Edit

Basplagg, del tre: tips och tricks

 

Vad tycker ni om min basplagg-serie? Ett av mina mål med bloggen (förutom att få världen att bära mer svart..) är att få er att shoppa smartare. Sluta impulsshoppa, köpa kvalitet och tänka “färre men värre”. Idag kommer ytterligare några tips för en mer hållbar garderob: en garderob utan felköp, med plagg som håller länge och som ni verkligen älskar!

 

Kostymbyxor istället för jeans

Svarta jeans är sköna och snygga. Men faktum är att det sällan går att få svarta jeans – åtminstone stretchjeans! – att hålla mer än några månader. De är inte gjorda för att hålla! Stretchjeans som är tunna och med mycket elasticitet kommer bli slitna hur väl du än tar hand om dem. Den svarta färgen kommer mattas när du tvättar dem (det där med att inte tvätta jeans förresten? Det funkar med rå denim men inte med stretchjeans..). Kostymbyxor, gärna i ull, har mycket bättre hållbarhet och är därmed mycket bättre ur miljösynpunkt.

 

Vädra istället för tvätta
Om du vill vara varm utan att svettas är ull din bästa vän! Speciellt kashmir- och merinoull håller en evighet. En annan bra grej med ull? Det behövs inte tvättas så ofta! Ullen andas – det räcker med att du vädrar dem och tvättar dem då och då. Handtvätta eller kör ett skonsamt ullprogram och låt sedan plantorka.

 

Den som väntar på något gott..
För några år sedan började jag skriva ner mina klädcravings i anteckningsappen på telefonen. Efter ett tag hade jag fått ihop en lång lista med grejer att köpa. Jag fick snart en insikt om att “allt det här behöver jag ju inte?!” och framförallt – den här grejen är jag inte sugen på längre. Genom att skriva upp, vänta ett tag och känna efter ordentligt innan du slår till undviker du spontanköp och felköp. Jag försöker alltid vänta en månad från craving till köp. Svårt, men så värt det!

8 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *