The Style Edit

Basplagg, del två: kvalitet

 

Del två i min basplagg-serie handlar om kvalitet! När det kommer till kläders kvalitet är det två saker att ta hänsyn till: materialval och hållbarhet. Nedan kan du läsa om varför naturmaterial är bäst, hur man ska göra för att bomullsskjortor inte ska krympa i tvätten och varför man alltid blir sådär läskigt svettig i vissa stickade tröjor.

 

Välj naturmaterial.

Naturmaterial, som bomull, lin, siden, läder och olika typer av ull, har flera fördelar. Generellt håller de alltid längre än syntetmaterial som polyester och akryl. Naturmaterial andas, kommer aldrig göra dig “syntetsvettig” och har naturligt värmande egenskaper. De kräver dock lite extra vård: läder behöver fettas in och kashmirtröjor behöver tvättas försiktigt och sedan plantorka för att inte förlora formen. Det finns också en hållbarhetsaspekt att ta hänsyn till: naturmaterial är bra rent kvalitetsmässigt, men bomull kräver stora mängder vatten att producera (leta efter eko!) och användandet av läder är en hel diskussion i sig.

 

Skippa akryl och polyester!
Akryl och polyester är syntetiska plastmaterial som utvinns från olja. Polyester- och akrylplagg är billiga att producera och köpa, men gör håret elektriskt och hela kroppen supersvettig eftersom de inte “andas” eller absorberar fukt. Många stickade tröjor på kedjorna är gjorda av syntetiska material men faktum är att varken polyester eller akryl har värmande egenskaper – det är därför du fryser och samtidigt känner dig svettig i en polyestertröja!

 

Leta efter blandningar.

Okej så naturmaterial är bra, plastmaterial är dåliga. Eller? Bara för att bomull är bomull behöver en skjorta av 100% bomull inte vara perfekt! En skjorta tillverkad helt i bomull kan dra ihop sig i tvätten. Däremot en bomullsskjorta med 5% elastan? Toppen! Just som extra “töjningsmaterial” är elastan perfekt.

 

Vad ska jag köpa då!?
Kort sagt: du måste blanda. Skor – det är enkelt. Läder har bäst hållbarhet och håller fotsvetten borta. Däremot är det bra med en gummisula på skinnskon i vinter – det skyddar skon från snöslask! Kappor och andra ytterplagg samt halsdukar, vantar och mössor behöver vara i ull eller ullblandning för att hålla dig varm. Plagg som ska hålla formen tvätt efter tvätt (skjortor, bastoppar, linnen, jeans) får gärna ha en skvätt syntet i sig för att sitta snyggt.

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *