City guide: Paris

Christian Dior Couturier du Rêve

Dior, dior, dior! Den häftigaste upplevelsen under min långweekend i Paris var såklart Dior-utställningen. Det var faktiskt den som fick oss att tänka just Paris när vi spånade weekendrese-idéer! Jag hade velat se den gigantiska Christian Dior-utställningen på Musée des Arts Décoratifs i flera månader och nu var det äntligen dags. Utställningens sista dag var i söndags. Missade du? Här kommer ett långt inlägg med massor av bilder att drömma sig bort till!

Utställningen hölls för att fira 70 årsjubileet av grundandet av modehuset Dior, 1947. Den var gigantisk! Det tog nästan tre timmar att gå igenom alla rum – en heldagsupplevelse då vi fick köa hela åtta timmar för att komma in på museet… Tack tack tack G för att du orkade vänta!

Vi fick först följa med Christian Diors uppväxt, hans karriär som modeillustratör och se utvald konst från hans familjehem. Ovan ser du två skisser signerade Dior. Jag älskar 40-talssilhuetten med den knälånga midjekjolen, även om den vida klänningen känns mer “jag”. Fluffigast kjolar vinner!

I ett stort spegelrum hade man byggt upp montrar, i färgordning, där miniatyrer av klänningar och kappor samsades med tidiga parfymflaskor, läppstift, skor och planscher. Här ser du läppstiftshylsor och nagellacksflaskor från tidigt 50-tal. Jag MÅSTE hitta något liknande att ha här hemma.

1947 grundades alltså modehuset Dior. Det är nu Christian presenterar sin första kollektion på 30 Avenue Montaigne i Paris. Efter showen lär Carmel Snow, editor-in-cheif på Harper’s Bazaar, utbrustit “It’s quite a revolution, dear Christian! Your dresses have such a new look!”. Och så föddes det ikoniska uttrycket: The New Look.

Christians första kollektion innehöll 90 plagg, däribland en dräktjacka med insvängd midja i elfenbensvitt. Ja – där är den! Precis vid ingången till utställningen stod en av modehistoriens mest centrala plagg – den ikojiska dräktjackan med namnet The Bar Suit.  The New Look kan sägas vara en modern version av det gamla krinolinmodet från 1700-talet med insvängd midja och vida kjolar. För att snörpa åt midjan byggdes tunna stålskenor in i klänningsliven och så även här, på bar-jackan.

Och som kronan på verket – The Ball Room. Utställningens sista rum: en stor banketthall med de vackraste kreationerna jag någonsin sett, klänningar överallt från golv till tak. Ord kan inte riktigt beskriva hur jag känner just i det här ögonblicket! Känslan suddade helt bort det faktum att vi köade hela åtta timmar (!!) i regn och kyla för att komma in på museet. Var det värt det? Definitivt – JA!

6 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *