City guide: Paris

Fragonard Parfumeur

Fransmän kan det här med doft. Även om det sägs att ungrarna var först med att tillverka Europas första parfym (1370!), kan nog Paris ändå beskrivas som dofternas huvudstad. Området vi bodde i, Marais, är Paris kanske mysigaste stadsdel. Här kryllar det av små parfymbutiker. Var beredd på att ta med stora plånboken – det mesta är lyxigt och dyrt. Men det finns undantag!

Fragonard är en fransk kedja grundad i dofternas epicenter, Grasse, som säljer allt du kan tänka dig i doftväg. Tvålar, lotions, handkrämer, doftpinnar. You name it! Den fjärde delen i min shoppingguide låter dig shoppa väldoftande presenter till hela familjen (och dig själv) till ett bra pris.

Fragonard påminner om Rituals och The Body Shop i den mening att man skapar kollektioner utifrån en viss doft eller tema där du kan köpa en hel serie med matchande tvålar, parfymer, doftljus och så vidare. Om jag gick tomhänt ur butiken? Nej! Jag kunde inte hålla mig och köpte en tvål och ett ljus med doft av lavendel. Det finns något för alla – i sortimentet finns totalt 16 parfymer och 33 eau de toilettes. Och sådär trehundra olika tvålar.

Fragonard har även ett museum! Fragonard Musee du Parfum öppnade 1983 och ligger ett stenkast bort från flaggskeppsbutiken, på 9 Rue Scribe. Här finns antika parfymflaskor, destilleringsapparater såväl som ett rum helt fyllt av flaskor med olika doftingredienser som används i parfymtillverkning. Du får även en historielektion i hur parfym har tillverkats, förr och idag. Ett måste att besöka om du är lika doftnördig som jag!

Fragonards flaggskeppsbutik ligger på Rue des Capucines.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *