Minimalism

Ännu mer minimalism!

Minimalism is about intentionality, not deprivation.

Minimalism är så mycket mer än ett kurerat, svartvitt, vackert flöde, en enkel inredningsstil eller en kapselgarderob. Det är en hel livsfilosofi! För mig innebär minimalism idén att upplevelser alltid trumfar fysiska prylar, att de få saker jag väl äger ska vara speciella och vackra – och att vardagen ska vara så stressfri som möjligt.

I minimalismkretsar hör man ofta om “clutter”, ett virrvarr av prylar, oreda och röra som ska organiseras och rensas. När det kommer till oreda i garderoben eller hemmet handlar det egentligen om en sak: köp färre prylar! Då slipper du oreda! “Clutter” än mer än bara materiella saker: det kan vara ett digitalt “clutter” och socialt “clutter” som jag vill minska och få ordning på, som begränsande tankemönster, stress, energikrävande relationer eller dåliga vanor. Att få bort den oredan är desto svårare, men det går. Idag delar jag med mig av mina bästa tips!

Mina bästa tips för en minimalistisk vardag:

Kurera dina sociala medier.
Jag älskar att inspireras av sociala medier – ibland kan jag sitta timmar och scrolla (och hamna längre och längre ner i det svarta hål som är Instagram, bloggar och Pinterest). Du också? För att inte överväldigas och snarare känna stress än inspiration på Instagram: avfölj alla du inspireras av längre. Var hård! Om du inte vill avfölja, tryck på “dölj” i inställningarna på personens profil. Nu syns personens bilder inte längre i flödet. Var lugn – de ser inte att du dolt dem.

Ladda upp i molnet.
Viktiga dokument, papper, lektionsplaneringar.. Basically finns hela mitt liv i mitt “moln”! De enda fysiska papper jag äger är avtal, examensintyg och kontrakt. Jag äger inga fysiska fotografier och kamerarullen på telefonen är tömd – alla förutom några få, utvalda bilder är inramade och står på mitt svarta skrivbord. Resten ligger i mappar i molnet. Vackra instagrambilder sparar jag i min Pinterest.

 

 

Digital detox.
Svämmar mailen över? Både min privata mailkorg och jobbmailen är alltid tom. Hur?! Kanske du tänker. Jag sparar kopior på viktiga papper i en “viktigt”-mapp i mitt moln, har avföljt alla nyhetsbrev och kollar mailen som första och sista to-do på jobbet. För att undvika bokmärken och sparade länkar prenumererar jag på bloggar genom appen Feedly. För att slippa tusen olika appar lyssnar jag både på musik och poddar i Spotify. Och såklart: stäng av alla notifieringar!

Testa en Bullet Journal.
Trots min kärlek för digitala lösningar älskar jag papper och penna. Men istället för att ha tusen olika lappar, post-its, to-do-listor och random kladdpapper, samlar jag dem i en enda bok! En Bullet Journal är en enkel skrivbok, men med numrerade sidor och ett index som gör att du alltid hittar det du söker. Jag har en privat och en för jobbet.

Möbler och prylar.
Här har jag ett enkelt “does it spark joy?”-tänk. De möbler jag äger måste antingen vara funktionella, eller ha ett “jag kan inte leva utan dem”-affektionsvärde. 99% av de fysiska prylar jag äger är antingen minnessaker, presenter eller från resor. De kommer jag aldrig göra mig av med. Däremot försöker jag, så mycket som det går, inte få in några onödiga prylar i mitt hem.

Tend your mind like a garden – your mental space deserves just as much attention as your living space.

Minimera din post.
Ordna autogiro eller e-faktura till dina räkningar, skaffa en digital brevlåda, avprenumerera från de magasin du prenumererar på (använd appen Readly istället), säg upp medlemstidningar och sätt upp en “nej tack”-skylt till både reklam och gratistidningar i brevlådan. Pappersfritt är målet!

Ge (och få) andra slags presenter.
Ge bort upplevelser och resor (spa! operan! middagar!) istället för prylar nästa gång någon fyller år, eller ge bort något som används upp (eller dricks upp). Försök inspirera dina nära och kära att göra likadant tillbaka och antalet onödiga prylar kommer minska rejält. Tips för alla som läser: ingen blir glad av en vas!

Vilka är dina bästa tips?

3 Comments

 • Carina

  Tack för ett bra och inspirerande inlägg! Det är så himla skönt att rensa på alla plan, en lättnad att slippa prylar och oreda (clutter).
  Försöker sedan ett tag tillbaks att minimera digitalt, har bl a avprenumererat en mängd olika nyhetsbrev och avföljer regelbundet oinspirerande instakonton. Hemma råder regeln en in-en ut för det mesta (kläder, inredning, köksprylar mm) sedan länge och jag har nyligen återupptäck finessen med bibliotek; att kunna låna de böcker jag vill läsa och sen lämna tillbaks dem och slippa ha dem stående hemma, win-win!

  • Karin Lind

   Åh tack! Ja visst är det härligt 🙂

   Älska bibliotek! Önskar att det fanns liknande system fast med typ skottkärror, dammsugare, trädgårdsverktyg osv! Säg ett per grannskap 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *