Minimalism

En reflektion kring konsumtion

Utmaningen för april: reflektion

Det är april och fyra månader har gått i årets utmaning, minimalismutmaningen! Fem, om man räknar köpstoppsmånaden i december. Aprils utmaning är just att reflektera över dessa månader, som har varit en berg-och-dal-bana av känslor! Jag känner mig som en slösa, och tänker på kläder, shopping och nästa köp flera gånger om dagen, men har trots det minskat min konsumtion rejält. Nej, jag har inte slutat handla helt men jämfört med 2017? Puh! Mycket, mycket mindre. Gör du samma resa? Eller vill börja? Här kommer några tips.

Utsätt dig inte för shopping. Jag har aldrig varit en “fysisk butik”-person utan hittar mina klädkärlekar på sociala medier och webshoppar. Om du som jag älskar att scrolla i onlinebutiker, avregistrera dig för alla slags nyhetsbrev och ta bort alla frestande shoppingappar. Jag har minskat mitt slösurfande rejält dessa månader och att slippa se alla dessa medlemsmail känns härligt o-stressigt. Gör en rabattkod att du handlar mer än du vill? Älskar du en bra deal? Jag har fått fundera både en och två gånger om jag verkligen vill vara medlem på sajter som – helt ärligt – har rea året om.

Håll extra koll på din ekonomi. Jag räknade ut hur mycket jag spenderade på kläder och skönhet förra året och fick, som förväntat, en chock. Sedan årets början har jag fått bättre koll på vart mina pengar går och om jag väl köper något (jag har inte slutat shoppa, men ungefär halverat min shopping) gör jag ett medvetet köp. Med nya sätt att handla (läs: Klarna, fullständigt livsfarligt!) vill jag uppmana er alla att låta bli alla slags betalningsmetoder än att pengarna dras direkt. Har du inte råd, har du inte råd. Då låter du bli att köpa. Därmed basta.

Ändra tänk (det är svårt, men värt det). Precis i början av året hade jag känslan att köpstopp eller köpminskande var tråkigt. Lösningen var att tänka att jag inte slutar konsumera, utan konsumerar annorlunda. Jag konsumerar konst, upplevelser, resor, god mat, film, böcker, museum, yoga.. Och får det bevisat gång på gång: upplevelser trumfar alltid prylar! Jag älskar stil, kläder och skönhet och kommer nog alltid handla kläder till en viss grad, men försöker tänka “färre men värre”.

Hur har det gått för er?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *