Beauty

Ett decennium av skönhet

Manbuns, Kardashians, Glossier och K-beauty. 
Idag sammanfattar jag 10-talet!

Highlighters och ‘millenial pink’.

Ett decennium av skönhetsbloggande är till ända. Det slog mig att det inte bara är 2019 som tar slut, vi kan nu säga hejdå till 2010-talet! Både galet och spännande. Min blogg har funnits lite mer än så, jag började skriva 2008, var en sväng på Daisy Beauty 2012-2014 och här på karinlind.se de sista två åren. Idag letar jag i arkiven och börjar det nya decenniet med en rejäl skönhetssammanfattning. Vilka trender säger vi hejdå till för alltid? Vilka får stanna i 20-talet?


Jag säger hejdå till..

Kakdoftande brun-utan-sol.  2010 var jag 19 år och varvade solariesolande med brun-utan-sol. Skräcken! Vem minns Doves byggbara lotion? Jag svor vid färgen “dark” (suck) och försökte förgäves gömma den unkna doften med parfym. Gärna med Victorias Secret-misten med tuggummidoft. Sedan några år tillbaka embracear jag min naturliga ljusbeiga färg, vilket huden tackar mig för.

Instagrambeauty. Instagram är min favoritunderhållning men ibland slås jag av hur beauty blivit clickbait: nyhetsflödet svämmar över av Dr Pimplepopper-kläm blandat med fillers och 14 stegs-hudvårdstutorials. Jag säger hejdå till den klassiska instalooken – Anastasia-contouring, dipbrow-bryn och matta liquid lipstick-läppar toppat med en frostig highlighter – och hoppas på ett 20-tal med större smink-variation i flödet.

Kändisbeauty. Och apropå sociala medier. Om ännu en Kardashian-syster släpper en hudvårdsserie kräks jag!

Sheetmask-trenden är förbi.

Allt för starka hudvårdsprodukter. För några år sedan syrade alla lite för mycket och många fick känslig hud på köpet. Att läsa hudvårdsbloggar är kul, men ska aldrig ersätta proffsens rekommendationer! Jag har spenderat alldeles för många kronor på produkter som inte passar min hud, däribland alldeles för starka masker och syror, just för att jag tagit youtubers ord före hudterapeuters.

Sheetmasks. Vi blickade österut och K-beauty slog stort i väst. Varje märke började släppa sheetmasks och jag avnjöt minst en i veckan. Nu får de mig mest att tänka på miljöförstöring med all plast och onödigt emballage.


Glossier, brynfokus och fräknar.

Jag tar med mig..

Glossig, highlightad hud. 10-talet är också tiden då Glossier slog igenom och med dem drömmen om en återfuktad, lit-from-within-hud med krämig, nästan blöt highlighter. Jag börjar 2020 med att klicka hem Glossier Future Dew och fortsätter njuta av den glowiga looken, om än något mer naturlig än tidigare.

Fluffiga bryn. När den målade, stora bryn-trenden nådde sin peak återgick brynidealet till en mer naturlig look. Jag gillar fortfarande stora bryn och tror att vi får vänta ännu några år innan trenden svänger. Jag upptäckte soapbrows 2019 och tar med mig de uppborstade, fluffiga brynen in i 20-talet.

Gloss, Gloss, Gloss!

Säkrare behandlingar. Under 2010-talet exploderade antalet skönhetssalonger och jag var inte sen att hoppa på både nagel-, frans- och brynbehandlingar – vem vet vad som händer på 20-talet? Kanske testar jag något mer “rejält”, som microblading, laser eller botox. Men än är branschen inte helt säker: det dröjer till 2021 innan det lagförslag som innebär att bara legitimerade sjuksköterskor, läkare och tandläkare får utföra injektionsbehandlingar träder i kraft. Jag hoppas på ett 20-tal med säkrare behandlingsmetoder och högre krav.

Medvetenhet. Löften om fantastiska (orimliga) resultat. Greenwashing. Skönhet som säljs med tema “empower”. Konsumenten blir mer och mer medveten och kommer 2020 förhoppningsvis ställa högre krav på allt från ingredienser, klimatpåverkan och marknadsföring.

Marc Jacobs Beauty Shameless Foundation

Individanpassat. Från one size fits all till mångfald. Jag tror att custom-made trenden slår stort med allt från individanpassad hudvård till gör-ditt-eget-läppstift. Några märken har redan börjat. Jag hoppas också på att få se ännu fler normbrytande modeller, ännu fler foundationfärger att välja på och en bredare representation av bloggare- och vloggare 2020!

Vad lämnar du i 10-talet? Vad tar du med dig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *