Beauty,  History of Dress

Skönhetsprodukter från förr

Skönhetsprodukter från förr

Minns du också farmors niveakräm i blå metallburk? Min farmor använde den dag ut, dag in i säkert 80 år. Idag ska vi inte titta in i farmors badrumsskåp, utan stifta bekantskap med farmors farmors farmors badrumsskåp – fem produkter, minst 100 år gamla men som tillverkas än idag. Produkter som stått pall genom såväl världskrig som pandemier.

Världens kanske äldsta, fortfarande tillverkade, skönhetsprodukt

Parfymen ‘Acqua di Colonia’ – eller som den först hette – ‘Acqua della Regina’ från Santa Maria Novella sägs vara den äldsta skönhetsprodukt som fortfarande tillverkas idag: en parfym som skapades åt Katarina av Medici, hertiginna av Florens, i samband med trolovningen med den franska kronprinsen, 1533. Acqua della Regina, “drottningens vatten”, har noter av petitgrain, lavendel, rosmarin och nejlika.

Klostret Santa Maria Novella, Florens

Santa Maria Novellas historia sträcker sig dock längre bak än så: på 1200-talet slog sig en grupp dominikanermunkar ner i Florens och började tillverka medicinalprodukter av läkeväxter. Som rosvatten, som under 1300-talets pestepidemi användes som desinfektionsmedel. 1612 öppnades det första apoteket för allmänheten, Officina Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella, och produkterna kunde nå en bredare publik. Femhundra år senare finns märket kvar! Vill du testa Acqua della Regina-doften finns den till salu med sitt nya namn, Acqua di Colonia, på NK i Stockholm.

Vill du läsa mer om skönhet från svunna tider?
Parfymens historia från antiken till idag
Historien bakom Chanel no. 5

Omorovicza ‘Queen of Hungary Mist’

På tal om kungligheter: enligt legenden ska drottning Elisabet av Ungern, som levde på 1300-talet, ha fått en parfym i gåva. Vem, hur och exakt när parfymen tillverkades är oklart – legenden uppkom på 1600-talet – men parfymen ska ha varit en av de första alkoholbaserade dofterna. Ungerskt vatten, egentligen rosmarinvatten, fick med tiden namnet “The Queen of Hungary’s Water” och har gett upphov till ett flertal produkter. En är Omoroviczas ‘Queen of Hungary Mist’, en ansiktsmist med ungerskt källvatten. Misten har dock ingen månghundraårig historia – den började tillverkas 2006 – och innehåller ingen rosmarin.

Skördetid vid Castle Farm.. Så njutigt!

Lavendel är en återkommande ingrediens i produkter från förr. Den har en lång historia som läkeväxt och sägs ha lugnande egenskaper. Perfekt för ett bad! Ordet lavendel kommer just från latinets la’vendula, från lavare, tvätta. Att lägga lavendel i badet, smörja in sig med dess olja och låta den doftsätta kläder har en mångtusenårig historia: lavendel nämns i Bibeln, sägs ha använts av Cleopatra för att förföra Caesar och hittades – fortfarande doftande! – i Tutankhamons grav.

Den tidigast producerade lavendelprodukt som fortfarande säljs idag är Yardley Londons lavendeltvål, baserad på ett originalrecept från 1600-talet. 1630 gav den engelska kronan tillåtelse för Yardley att producera och sälja lavendeltvål till londonborna. Företaget har sålts, köpts upp, sålts och köpts igen flera gånger och idag ägs Yardley av ett indiskt företag. Men än idag tillverkas tvålen med en särskild sort lavendel som odlas vid Castle Farm i södra England.

Pears-reklam anno 1923

Pears är ytterligare ett gammalt, brittiskt tvålmärke med rötter från sent 1700-tal. I en tid då många använde blekande tvålar och krämer med arsenik och lut – vilket inte minst skadade huden! – experimenterade den londonbaserade barberaren Andrew Pears fram den första glycerintvålen. Den genomskinliga tvålen började massproduceras 1807 och har än idag sin klassiska ovala form. Jag har en, men använder den inte som tvål utan i mina bryn för att hålla dem på plats.

En annan kultfavorit jag har i min ägo är hårborsten från Mason Pearson Brushes, tillverkad 1885. Den första industriellt tillverkade hårborsten. Företaget är fortfarande familjeägt och borstarna har samma vildsvinborst nu som då. Även dessa säljs på NK i Stockholm.

Shoppa historiska favoriter här:

Santa Maria Novella
Omorovicza Queen of Hungary Mist
Yardley London Original English Lavender Soap
Pears Soap
Mason Pearson Boar Bristle Brush
Smith’s Rosebud Original Salve
Nivea Crème

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *