Mina bästa tröj-köp och hur du får bort noppror en gång för alla
Winter is coming och det är dags att plocka fram de tjocka, gosiga, stickade tröjorna som legat i lådor under sommaren! Men för att de ska hålla sig fina hela vintern gäller det att ta hand om dem rätt. I dagens stilguide går jag igenom allt du behöver veta: om noppror, hur du tvättar (eller snarare låter bli att tvätta), förvaringstips och andra knep!
Inspiration inför vintern aka stickade tröj-säsongen
Välj rätt material.
Kashmir, merino och andra ulltyper är bra ur hållbarhetssynpunkt – de har förvisso fraktats långt och ullen kan ha färgats – men eftersom ullen håller så länge och du knappt behöver tvätta dem (scrolla ner för tvätt-tips!), är kashmirtröjan ett av garderobens bästa, mest hållbara plagg.
Hejdå noppror!
Om du lever i kashmirtröjor som jag, vet du hur underbart mjuka och sköna de kan vara och – hur irriterande noppror kan vara! Faktum är att alla kashmirtröjor nopprar, oavsett kvalitet. Det hör liksom till. Som tur är går de att få bort ganska enkelt. Antingen med en batteridriven nopp-borttagare, eller med en kam. Jag brukar köra en omgång med kammen inför varje höst och sedan kamma då och då, när det behövs. Tröjorna blir som nya!
Minska antalet tvättar.
Stickade tröjor är lite knepiga att tvätta. Speciellt kashmir- och merinotröjor som behöver handtvättas med speciellt tvättmedel och sedan plantorka. Som tur är innehåller de flesta ullplagg lanolin, ullfett, som är smutsavstötande. De behövs med andra ord inte tvättas så ofta! Bär en enkel, tunn t-shirt under din tröja eller – köp tyglappar som du fäster vid armhålorna, på insidan av tröjan. De kallas “svettlappar” och finns i tygaffärer. Vanliga trosskydd funkar också. De suger upp all svett och är enkla att dra av efter användning.
Vädra, eller steama, mellan varje användning.
För att ändå hålla tröjorna fräscha, trots färre tvättar, utnyttja det kyliga vädret till att vädra dina tröjor (och andra plagg). Om du har en steamer funkar den lika bra för att fräscha upp ullplagg som att ta bort veck från skjortor. Den dödar bakterier och därmed också illaluktande doft.
När du väl tvättar..
Handtvätta helst, i ljummet vatten med milt tvättmedel. Tappa upp handfatet, lägg ner plagget och låt det ligga några minuter innan du försiktigt “masserar”. Vrid inte ut plagget utan tryck ut vattnet med en handduk. Låt det sedan plantorka, exempelvis på en handduk. Om du måste maskintvätta, lägg tröjan i en tvättpåse, välj en låg grad, kör handtvättsprogrammet och använd ulltvättmedel.
Rätt förvaring.
Förvara tröjorna svalt och mörkt, liggandes, inte hängandes. De tappar formen om de hängs upp. Lägg lite lavendel eller cederträ i garderoben och du slipper skadedjur.
Några av mina mest använda stickade tröjor. Från Arket, Uniqlo och & Other Stories.
11 Comments
Stina
Tak for et super informativt indlæg!
Jeg kan desværre ikke se billederne? Ved ikke om det bare er mig, men har oplevet det med tidligere indlæg… håber det kan fixes, elsker dine inspirations collager <3
Daniella
Samma här, jag kan inte heller se bilderna när jag klickar in på inlägget (kan dock se bilderna som ligger i “feeden”. Har testat både med Safari och Chrome. Skulle vara toppen om det gick att lösa på något sätt, för älskar dina bilder och collage! Tack för en grym blogg!
Karin Lind
Så märkligt! Jag undersöker! <3
Karin Lind
Oj vad konstigt! Jag testade i Safari, där funkar det inte heller.. Däremot i Chrome! Hmm. Ska undersöka.
Stina
Jeg oplevede engang at hvis jeg brugte æ ø å i titlen på billedet forsvandt de på mobile enheder og i reader. Ved ikke om det kan have noget med det at gøre, bare med ä og ö istedet 😉
Karin Lind
Hmmm 😀 Märkligt! Funkar allt nu?
Rebecca
Hej Karin,
Tack för tipsen! Du som kan det här med material och sådant; skulle inte du kunna skriva lite om hur vi som konsumenter kan välja för att minska risken att djur plågats när t.ex. ull eller dun tas från dem? Finns det någon märkning man kan gå efter? Efter t.ex. larm om merinoullen för några år sen, råddes man ju att inte köpa det. Det är flera sådana här naturmaterial jag inte vill/vågar köpa kläder av längre. Men samtidigt råds man (i allmänhet) att använda kläder av sådana material och inte syntetmaterial? Hur går det ihop? Hur ska man välja i så fall? Vad för märkningar ska man leta efter?
Kramar
Karin Lind
Åh det kan jag absolut försöka hitta info om! Det är som du säger – det går inte helt ihop om man ska tänka hållbart OCH veganskt OCH cruelty free. Där har jag gjort valet att använda ull, men förstår helt dem som undviker det. Det finns fördelar och nackdelar med båda.
Rebecca
Hej igen,
Tack, det vore superbra! För det känns verkligen som en djungel. Om man åtminstone har lite koll på några märkningar eller vad olika material innebär för djur, människa och miljö, så kan man ju själv fundera vilket man vill satsa på.
Kramar
Liselotte Johansson
Vilka bra tips!
Karin Lind
Tack <3