Hur många saker äger du? Har du någon gång räknat?
Att äga färre saker. Och att låta sakerna du äger, inte äga dig. Det är ledorden för augusti – en utmaning som tar minimalismen från garderoben och necessären, till hemmet i stort! Jag kickar igång med att dela med mig av en utmaning jag försökt mig på sommar – The 100 Things Challenge av Dave Bruno. Idag går jag igenom vad utmaningen går ut på, i nästa inlägg berättar jag om mina erfarenheter. Hur många saker äger jag egentligen?
Vad är The 100 Things Challenge? ’100 Things Challenge’ går precis som namnet antyder, ut på att minska sitt ägande till max 100 saker. Det låter extremt hårt, och stelt, men för Dave Bruno, hjärnan bakom utmaningen är siffran sekundär: det hade lika gärna kunnat vara 97, 200 eller 42. 100 är en jämn och bra siffra.
Du kommer fort märka att utmaningen väcker en del frågor. Vad räknas som “en sak”? Är en pappersbit, typ räkningar, en “sak”? Bruno låter dig räkna bort några saker. Icke-personliga ägodelar du delar med någon annan i hushållet räknas inte. Som bestick, sängkläder och handdukar. Därtill får du räkna saker i “collections” eller samlingar som en “sak”. Det kan vara foton, böcker eller städartiklar (kanske kläder och skor?).
Det är ingen tävling där minst antal prylar vinner! Du väljer själv hur hård du ska vara, vad ditt maxantal saker blir och vilka prylar du räknar som samlingar. Stirra dig inte blind på siffran ‘100’. Allt handlar om att “live less excessive”.
Varför utmana sig? Oavsett om du är nybörjare eller erfaren minimalist och vill pusha dig ännu mer är en utmaning både inspirerande och rolig. Både för att inse hur många saker vi faktiskt äger, och hur många av dessa saker vi egentligen behöver, använder och älskar. Hur många av prylarna därhemma står bara och dammar? Behöver du verkligen fyrtio prydnadssaker?
Såhär gör du:
Inventera. Gå igenom rum för rum och skriv en lista över alla prylar du/ni äger. Kanske kommer du halvvägs innan rensarsuget kommer fram. Kanske blir du chockad. Försök ändå räkna.
Skriv en ny lista där du bara har med de saker som tillhör dig. Minimalism är inte för alla och det är sällan ens sambo eller familjemedlemmar har samma minimalistiska ambitioner som en själv (talar av egen erfarenhet!). Det är okej. Människor är olika.
Sätt ett kryss vid de saker i listan som är nödvändiga. Nycklar, mediciner, plånbok osv.
Ringa in de saker i listan du verkligen älskar och som har ett stort sentimentalt värde. Det är sakerna du hade tagit med dig om huset brann och du var tvungen att välja vad du skulle spara. Kanske ett fotoalbum? Ett speciellt klädesplagg? Ett smycke?
Rensa ut resten. Resten på listan, som varken fått ett kryss eller cirkel, är saker du varken behöver eller älskar. De bara “är”. Skänk, ge bort, återvinn det som behövs. Fundera en stund varför du köpte dem från första början. Var de på rea? Gav någon dem till dig och du kunde inte tacka nej? Gillar du att samla? Finns det ens en anledning varför du har dem? Här finns massor av funderingar att göra.
Minska inflödet. Om du vill leva mer minimalistiskt, köp färre saker. Den som är bra på att rensa, har också varit bra på att shoppa.. Håll dig till nödvändigheter och saker du verkligen älskar.
One Comment
Pingback: