Minimalism

The 100 Things Challenge, part o2

Innan du scrollar nedåt, läs del ett här: The 100 Things Challenge

Ambitionen att äga färre saker tog sin form när jag och Gordon flyttade ihop sommaren 2018. Ni sambos vet hur det är: alla mina saker skulle trängas ihop i Gordons redan inredda trea. Jag bodde litet, men hade köpt på mig en hel del. Plötsligt hade vi två av allt – två decilitermått, två kaffemaskiner, två strykjärn. I julas tog vi oss an utmaningen “Rensa Källarförrådet” och varenda undangömd barndomsminne, gammalt papper och pryl togs upp, vreds och vändes på. Lägenheten såg ut som att en bomb nyligen briserat men det gav mig en tankeställare: fy sjutton vad jobbigt det är att ÄGA alla dessa prylar! De ska flyttas, de ska organiseras, de ska tas hand om. Och ändå ska de flesta ändå bara packas om, och ställas ner i förrådet igen? Jag fick ett minimalism-ryck och ägnade våren åt att rensa.

Jag har alltid sett mig själv som en minimalist. Jag har levt pappersfritt i flera år nu och scannar in varenda papperslapp, kvitto och foto och laddar upp i molnet. Jag gör kapselgarderober. Skriver listor. Men när jag började räkna mina ägodelar fick jag verkligen en ögonöppnare. Jag äger exempelvis sju oöppnade, obrända doftljus? Ett av dem hittade jag bakom en bok när jag städade senast. Den hade antagligen hamnat där i flyttkaoset. Ja, ni hör ju!

 

 

 

 

 

“We’re not any better or more moral when we own less. The idea is to own exactly the right number of things for you and your priorities, and that will mean something different for everyone”

– Om siffran 100. Citat av Colin Wright
Författare till “All 72 Things I Own”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag läste på om ‘100 Things Challenge‘ och blev inspirerad, men har inte följt reglerna slaviskt. Först och främst har jag bara räknat mina saker, inte möbler eller hushållsgemensamma saker som lakan, handdukar etcetera. Jag har också varit väldigt snäll och räknat kläder, skor, accessoarer, smink och skönhetsprodukter som enskilda samlingar – jag har ett stort intresse för stil och skönhet och är redan så minimalistisk jag vill vara med min garderob och badrumsskåp.

Och jag har TOTALT struntat i siffran ‘100’! Varför? Det är ingen tävling! Det är så lätt att hamna i ett svartvitt, “allt eller inget”-tänk om man stirrar sig blind på en siffra. Att rensa för rensandets skull. Jag har istället försökt fokusera på “känslan” i varje pryl. Hur känns den här saken? Does it spark joy? Behöver jag den? Älskar jag den? Ja, nej, kanske?

Ett år sedan sambo-ihopflytt, rensande och räknande är jag nere på 52 ägodelar. Förutom böcker, kläder, skor, accessoarer, smink och skönhetsprodukter som jag varit generös nog att räkna som samlingar finns 52 “saker” i vårt hem som är mina. Mitt skrivbord, yogamattan, datorn, min mycket älskade och använda Nespressomaskin (en nödvändighet!), små minnessaker jag fått, mobilen, min hårfön, ramar, en pärm med viktiga papper.. Med mera.

Mina ägodelar:
52 saker (se ovan)
45 klädesplagg
15 par skor
5 väskor
37 övriga kläder (underkläder, strumpor, träningskläder, badkläder etc)
16 accessoarer (scarfs, hårband, smycken)
35 sminkprodukter
23 skönhetsprodukter (hudvård-, hårvård-, kroppsvård)
44 böcker
Totalt: 273 (eller 52 + 8 samlingar).

Resultatet. 273 saker. Eller 52 saker och 8 samlingar, om jag låter böcker vara en samling, skor vara en samling och så vidare. Det är jag nöjd med! Jag har skänkt och sålt säkert tre flyttkartonger med saker och några har bytts ut: som tre par trassliga, trasiga hörlurar mot ett par AirPods. Mycket i skönhetsväg har använts upp. Och två doftljus har bränts upp. Det var dags!

Resan i sig har varit utmanande: jag har tvingats konfrontera många känslor under året som gått. Kan jag verkligen göra mig av med den här, som jag fått i present? Tänk om jag skulle behöva den är prylen om si och så lång tid? Varför köpte jag den från första början? Spännande men stundtals jobbigt. Vill du testa utmaningen? Ett inlägg med konkreta tips och råd kommer snart.

 

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *