Beauty

Medik8 Activated Charcoal Refining Mask

En tutorial och några tankar kring aktivt kol

Idag recenserar jag Medik8 Activated Charcoal Refining Mask, en ansiktsmask med två sorters lera och aktivt kol som du själv blandar till. För att se hur jag applicerar masken, steg för steg, har jag och Gordon filmat en tutorial! Klicka på videon nedan.

Medik8 Activated Charcoal Refining Mask kommer i en kartong med fyra påsar, där varje påse innehåller ett grått pulver du själv blandar till en ansiktsmask. Häll bara på vatten så skapas en grå-svart gegga som känns och ser ut som en klassisk lermask. Men! Efter några minuter förvandlas masken och får en spännande, gummiaktig konsistens som doftar lite örtigt, mintigt, och känns kylande mot huden. Efter 10 minuter har masken “satt sig”, utan för den skull ha torkat, och du kan dra av masken i stora sjok. Mycket tillfredsställande!

Det grå pulvret i påsarna får sin färg från kol. Högst upp på ingredienslistan står kiselgur och bentonit, två jordarter, båda vanliga i klassiska lermasker. Därefter hittar vi kolet, från bambu, flera antioxidantrika oljor från t.ex. moringa och lime, samt hyaluronsyra som återfuktar – en lermask kan ju annars lätt kännas uttorkande på en torrare hy. Masken har varken tillsatt parfym, färgämnen eller alkohol och är vegansk och cruelty free.

Vad är grejen med kol? Kol, eller aktivt kol, är en ingrediens som just nu är största trend i beauty-sammanhang. Aktivt kol har länge använts inom sjukvården, för att behandla förgiftning – då i form av koltabletter. Kolet är just ”aktivt” eftersom det genomgått en process som skapat små, små hål som kan ”ta upp” de giftiga ämnena. Perfekt om du råkat hälla i dig rengöringsmedel eller smaskat flugsvamp. I hudvårdsprodukter tillsätts kol för att agera likadant – som en ”svamp” som ska suga upp fett, talg och orenheter från huden och göra porerna mindre synliga. Funkar då aktivt kol i hudvård? Nej. Ingen forskning stödjer att aktivt kol på huden skulle ha samma ”detoxande” effekt som läkemedlet aktivt kol som ges mot förgiftning.

Som bästa Karin, Pretty Scientific, skriver:
”Aktivt kol inom hudvård är harmlöst, men absolut inget du behöver.
Vill du inte ha smuts i ansiktet: tvätta dig.
Vill du inte ha smuts i kroppen: ha lever och njurar.
Är du sjuk eller förgiftad: uppsök vård.”

Varför då stoppa aktivt kol i en ansiktsmask? För att det trendar – beautyvärlden har som bekant fått detox-dille. Jag gillar ändå Medik8 Activated Charcoal Refining Mask – den är skön, doftar gott och gör vad den ska. Som två första ingredienser hittar vi två sorters lera, och lera känns generellt ”uppfräschande” för huden. Efter jag tvättat av masken är huden mjukare, lenare och i brist på annat ord -”uppfräschad”. Jag får alltid igentäppta porer och oljig hy några dagar i månaden och då är det skönt att smacka på något svalkande och ”renande”. Det känns gött, helt enkelt. Att kolet finns där, som trea på ingredienslistan, gör mig inget. Kolet ger masken dess gråsvarta färg och det är ju najs – vi vet ju alla att en svart ansiktsmask är roligare än en vit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *